Nieuws & Blogs

Let op: dien je btw-correctie voor 1 april in!

|

Een foutje is snel gemaakt, zo ook bij het indienen van de btw-aangifte. Wanneer je een fout in jouw btw-aangifte constateert, moet je deze corrigeren. Eén of meerdere btw-aangiften kunnen worden gecorrigeerd met het indienen van een zogenaamde suppletieaangifte. Dit is een aanvullende btw-aangifte waarin je de cijfers aangeeft zoals ze hadden moeten zijn. De suppletieaangifte leidt vervolgens tot een te betalen of een te vorderen bedrag.

Als de geconstateerde correctie aan omzetbelasting minder is dan €1.000 (te vorderen of te betalen) dan is het niet noodzakelijk om een suppletie in te dienen. In dat geval kan worden volstaan met het verwerken van de correctie in de eerstvolgende in te dienen aangifte omzetbelasting.

Voorkom belastingrente

Wanneer een suppletieaangifte over de jaargang 2021 met een te betalen bedrag wordt ingediend vóór 1 april 2022 dan zal de Belastingdienst geen belastingrente in rekening brengen. Wordt de suppletie over de jaargang 2021 met een te betalen bedrag ingediend op of na 1 april 2022 dan zal de Belastingdienst 4% belastingrente rekenen over het verschuldigde btw-bedrag vanaf 1 januari 2022.

Boete

Bij het indienen van een suppletie met een te betalen bedrag legt de Belastingdienst in principe een verzuimboete op, ook als de suppletieaangifte is ingediend vóór 1 april. Deze verzuimboete bedraagt 5% van het te betalen bedrag, met een minimum van €50 en een maximum van €5.514.

Een verzuimboete wordt niet opgelegd wanneer:

  • Het te betalen btw-bedrag op de suppletie maximaal € 20.000 is, of
  • Het te betalen btw-bedrag op de suppletie kleiner is dan 10% van de btw die u over heel 2021 per saldo al betaalde.

Hulp nodig? Onze specialisten ondersteunen je graag!

Heb je vragen over de btw-correctie of hulp nodig bij het doen van jou suppletieaangifte? Dan kun je uiteraard altijd contact opnemen met btw-specialisten Tiago Schotten of Roel Timmermans van Bol Adviseurs.  Zij helpen je graag verder!

Tiago Schotten LR - C

Tiago Schotten
t.schotten@boladviseurs.nl
088 - 1211 428

Roel Timmermans C

Roel Timmermans
r.timmermans@boladviseurs.nl
088 - 1211 447