Nieuws & Blogs

De DGA bij ziekte of overlijden: durf jij erover na te denken?

|

Je bent bestuurder of aandeelhouder van een BV. Je hebt wel wat anders aan je hoofd dan nadenken over de gevolgen van een eventuele ziekte of erger nog je eigen overlijden.

Maar weet je waar je recht op hebt en wie je functie dan vervult?

De DGA is overleden

Een verwarrende, trieste periode voor je nabestaanden. Hoe verdrietig ook, je kunt het hen wel wat makkelijker maken door bij leven je zaken goed te regelen. Ook de continuïteit van je bedrijf is gebaad bij goede afspraken.

Wie zijn je erfgenamen?

Heb je een testament gemaakt dan is het meteen duidelijk wie je erfgenamen zijn. In je testament kun je ook voorwaarden van vererving van de aandelen benoemen. Heb je een zakenpartner waarbij jullie beiden, via een persoonlijke holding in de werkmaatschappij deelnemen, dan vererven de aandelen in de holding. Met je zakenpartner is dan afgesproken dat deze je aandelen mag of moet overnemen.

Wie gaat je bedrijf leiden?

Je hebt bepaald wie je erfgenamen zijn, maar wie gaat de onderneming draaiende houden? Om te voorkomen dat je bedrijf een bepaalde tijd stuurloos is kun je in je testament vastleggen wie er bij je overlijden bestuurder wordt. Ook kun je ideeën rond je bedrijfsvoering vastleggen. Het is echter niet mogelijk om via je testament in de opvolging van je bedrijf te voorzien; het benoemen van bestuurders is voorbehouden aan de algemene vergadering, ook al ben je als enige aandeelhouder.

Fiscale narigheid voorkomen

Je wilt niet dat je nabestaanden met financiële zorgen achterblijven. Bij het overlijden van een DGA neemt de fiscus een grote hap uit het vermogen; als dat vermogen niet toegankelijk is voor de nabestaanden kunnen ze onder druk staan om het bedrijf onder slechte omstandigheden te moeten verkopen.

De DGA is ziek

Als je een eigen bedrijf hebt ben je niet verplicht verzekerd voor verlies van inkomen; denk aan ziekte, zwangerschap of arbeidsongeschiktheid. Dat moet je als ondernemer zelf regelen. Dit kun je via een verzekeringsmaatschappij in orde maken, je kunt je collectief verzekeren, een vrijwillige ziekteverzekering of WIA-verzekering bij het UWV afsluiten, ook een vangnetverzekering is een optie.

Bol adviseurs sluit geen verzekeringen af, wel denken we graag mee over wat je het beste kunt verzekeren.

Dit speelt mee in de beslissing:

  • Wil je je inkomsten, je functie of een combinatie van beide verzekeren?
  • Heb je bij arbeidsongeschiktheid een zakelijke partner die je taken overneemt?
  • Wat voor arbeidsovereenkomst heb je met je BV?
  • Betaal je de verzekeringspremie privé of via je BV?

Ziekte en overlijden zijn gevoelige en pijnlijke onderwerpen waar we liever niet over praten. Bol adviseurs raadt aan om hier toch bij stil te staan en niet alleen een opvolgend bestuurder aan te wijzen. Leg je wensen breder vast: dit kan in een levenstestament of in een bedrijfsopvolgingsplan.  Bol wil je hier graag bij adviseren.

Neem contact op om de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie door te nemen.

Neem contact op met onze adviseurs »