Nieuws & Blogs

Btw-maatregelen voor uitleen zorgpersoneel

|

Door de coronacrisis ontstaan er uitzonderlijke situaties die voor onnodige btw-lasten kunnen zorgen. Momenteel geldt dit bijvoorbeeld voor de zorgsector waar meer personeel in- en uitgeleend wordt dan normaal en voor bedrijven die gratis medische hulpgoederen beschikbaar stellen aan zorgverleners. Om de nadelige btw-gevolgen te ondervangen worden voor deze situaties tijdelijke maatregelen getroffen. Het besluit wordt op korte termijn gepubliceerd, dit heeft de Staatssecretaris middels een brief aan de Tweede Kamer laten weten.  

Maatregel voor uitleen van zorgpersoneel

Zorgpersoneel dat ter beschikking wordt gesteld voor het verzorgen of verplegen van personen in daarvoor aangeduide instellingen blijft buiten de btw-heffing. Dit betekent dat de uitlener van personeel een factuur mag sturen zonder btw. Zo wordt een zware btw-last voorkomen, omdat zorginstellingen over het algemeen geen btw kunnen aftrekken. Deze maatregel geldt zowel voor de uitleen van personeel door inrichtingen en instellingen onderling als voor externe ondernemers.
Er gelden echter wel 3 voorwaarden (samengevat) bij deze maatregel:

  1. De inlener moet een zorginstelling zijn die een specifieke vrijstelling toepast;
  2. De uitlener moet op de factuur vermelden dat gebruik wordt gemaakt van de goedkeuring en de gegevens die betrekking hebben op de goedkeuring vastleggen in de administratie;
  3. De vergoeding voor de terbeschikkingstelling dient beperkt te blijven tot de brutoloonkosten eventueel verhoogd met een administratieve kostenvergoeding van maximaal 5%. Er mag geen winst worden beoogd met de uitleen.

Hulp nodig? Onze specialisten ondersteunen je graag!

Wil je meer informatie of heb je vragen over de hierboven benoemde tijdelijke maatregelen? Dan kun je uiteraard altijd contact opnemen met btw-specialisten Tiago Schotten of Roel Timmermans van Bol Adviseurs. 

Tiago Schotten LR

 

Tiago Schotten
t.schotten@boladviseurs.nl
088 - 1211 428

Roel Timmermans LR

 

Roel Timmermans
r.timmermans@boladviseurs.nl
088 - 1211 447

 
Bekijk het Coronadossier »                 Contact met het Coronacrisis-team »