Nieuws & Blogs

10 eindejaarstips voor de ondernemer 2021

|

Welke zaken kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je nog voor de jaarwisseling moet anticiperen? Op welke zaken moeten werkgevers zich  voorbereiden op het nieuwe jaar? In dit bijzondere coronajaar kun je als ondernemer misschien wel meer dan ooit goede fiscale en andere eindejaarstips gebruiken. Welke financiële zetten kun je vóór 1 januari 2022 nog doen om het jaar slim af te sluiten? Wij hebben 10 tips voor jou verzameld en overzichtelijk op een rij gezet. Hierbij dient te worden aangetekend dat een aantal van onderstaande plannen van het kabinet nog goed moeten worden gekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

1) Koop nog snel een elektrische auto

Was je al van plan op korte termijn een elektrische auto te kopen en op de zaak te zetten, doe dat dan nog dit jaar. Vanaf volgend jaar wordt de bijtelling namelijk verhoogd van 12% naar 16% én geldt dit lagere tarief nog maar voor de eerste €35.000 van de cataloguswaarde in plaats van tot €40.000 nu. Door de auto nog in 2021 te kopen, profiteer je nog vijf jaar van de lage bijtelling. Ook profiteer je dit jaar van 13,5% milieu-investeringsaftrek tot een maximale catalogusprijs van €40.000.

2) Heroverweeg de fiscale eenheid

Het tarief in de vennootschapsbelasting bedraagt 15% tot een winst van €245.000. Volgend jaar geldt dit tarief tot €395.000. Boven genoemde winsten bedraagt het tarief 25%. Bezit je meerdere bv’s, dan kun je via een fiscale eenheid winsten en verliezen onderling verrekenen. Tegenover dit voordeel staat een nadeel dat je slechts één keer van de lage tariefschijf profiteert. Heroverweeg daarom jouw fiscale eenheid en ontbind deze tijdig indien gewenst. Als je de verbreking per 2022 wil realiseren, moet het verzoek hiertoe vóór 1 januari 2022 zijn ontvangen door de Belastingdienst.

3) Gebruik de verruimde schenkvrijstelling

Vanwege corona zijn de vrijstellingen in de schenkbelasting alleen dit jaar met €1.000 verhoogd. Voor schenkingen aan kinderen bedraagt de vrijstelling nu €6.604, voor schenkingen aan kleinkinderen en overige derden €3.244. Gebruik deze extra ruimte!

4) Gebruik de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling

De vrije ruimte in de werkkostenregeling bedraagt vanwege corona dit jaar 3% tot een loonsom van €400.000 en 1,18% over het meerdere. Het percentage tot een loonsom van €400.000 wordt in 2022 verlaagd tot 1,7%. Gebruik de vrije ruimte dus zo mogelijk nog dit jaar, want ongebruikte vrije ruimte kunt u niet doorschuiven naar 2022.

5) Voorkom dat heffingskortingen verloren gaan

Enkele heffingskortingen kan jouw partner, die zelf te weinig inkomen heeft, nog maar beperkt uitbetaald krijgen. Het betreft de algemene heffingskorting, de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Degenen die vóór 1 januari 1963 geboren zijn, hebben geen last van het beperkt uitbetalen van de algemene heffingskorting, wel van de beperkingen inzake de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Je kunt voorkomen dat de heffingskortingen verloren gaan door aan jouw partner inkomsten in box 2, zoals dividend, toe te delen, of vermogen in box 3 bij jouw partner te laten belasten.

6) Optimaliseer de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en houd de Milieulijst in de gaten

Als je dit jaar meer dan €2.400 investeert, heb je mogelijk recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit is een extra aftrek op de winst. De aftrek loopt af naarmate je meer investeert. Overweeg daarom investeringen op het eind van dit jaar uit te stellen, als je daarmee in 2021 en 2022 een hogere KIA krijgt.

Als je milieuvriendelijk investeert, heb je mogelijk recht op de milieu-investeringsaftrek (MIA). De percentages hiervan worden in 2022 verhoogd, dus zou het aantrekkelijk zijn om jouw investeringen uit te stellen tot 2022. Het is nu nog echter niet duidelijk welke bedrijfsmiddelen voor de MIA in aanmerking komen in 2022 en welk percentage dan voor het betreffende bedrijfsmiddel geldt. Dit wordt eind 2021 gepubliceerd in een nieuwe Milieulijst. Houd dit eind dit jaar in de gaten en beslis dan of je nog dit jaar of beter juist volgend jaar milieuvriendelijk investeert. Bereid een en ander alvast voor met jouw leverancier(s).

7) Plan de opname van liquiditeiten

Jouw privévermogen wordt belast in box 3. De peildatum is 1 januari van het jaar. Zorg daarom dat je vóór 1 januari niet te veel liquiditeiten opneemt uit jouw eenmanszaak of bv. Je betaalt, afhankelijk van de omvang van jouw vermogen, in 2022 namelijk tot maximaal 1,71% aan belasting over de opgenomen liquiditeiten. Je kunt ook vanuit privé vóór 1 januari liquiditeiten in jouw bedrijf storten.

8) Schenken ten behoeve van de woning

Wil je jouw kinderen of een derde een bedrag schenken in verband met de aankoop van een eigen woning of aflossing van hun hypotheek, dan is deze schenking dit jaar onbelast tot een bedrag van €105.302. Schenk je nog dit jaar, dan vermindert dit jouw vermogen in box 3 met hetzelfde bedrag, wat je maximaal zo’n €1.800 aan belasting kan schelen.

9) Cluster je zorgkosten

Zorgkosten zijn nog steeds aftrekbaar. Dit jaar nog tegen maximaal 43%, volgend jaar tegen maximaal 40%. Er geldt wel een drempel, wat betekent dat alleen de zorgkosten boven deze drempel aftrekbaar zijn. Heb je bijvoorbeeld dit jaar een fors bedrag aan de tandarts uitgegeven en wil je bijvoorbeeld een nieuw hoortoestel aanschaffen, overweeg dit dan nog dit jaar te doen. Waarschijnlijk schiet je dan voor een groter bedrag over de drempel heen, wat je belastingbesparing oplevert.

10) Bereid je voor op de onbelaste thuiswerkvergoeding

Per 1 januari 2022 kun je jouw werknemers een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding geven van maximaal €2 per dag. Dit bedrag is gebaseerd op een berekening van het Nibud van de gemiddelde extra kosten voor bijvoorbeeld koffie en verwarming per thuisgewerkte dag. Voor het inrichten van een thuiswerkplek kon je onder bepaalde voorwaarden al een onbelaste vergoeding geven. Ook blijft een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal € 0,19 per kilometer voor woon-werkverkeer bestaan voor de dagen dat de werknemer naar kantoor gaat.

Je mag jouw werknemers op de dag dat zij thuiswerken geen reiskostenvergoeding van €0,19 verstrekken. Dit betekent dat je bij een vergoeding voor thuiswerken en reiskosten altijd per dag de kostenvergoeding moet vaststellen. Je kunt er ook voor kiezen om aan te sluiten bij een door de wetgever goedgekeurde praktische regeling.

Hulp nodig? Onze specialisten ondersteunen je graag!

Heb je naar aanleiding van deze 10 eindejaarstips vragen, behoefte aan meer informatie of wil je weten hoe jij één of meerdere van deze tips kunt toepassen in jouw specifieke situatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze fiscalisten Marcel Peusens of Alois Brandsma! Zij helpen je graag verder!

Marcel Peusens C

Marcel Peusens
m.peusens@boladviseurs.nl
088 - 1211 455

Alois Brandsma LR - C

Alois Brandsma
a.brandsma@boladviseurs.nl
088 - 1211 362