Voorlopige aanslag te hoog door dividenduitkering?

Op 25 februari 2019 gepubliceerd door Bol Adviseurs (Algemene Publicatie)

Inkomen uit dividend

Als je dividend ontvangt uit een aanmerkelijk belang, betaal je hierover 25% belasting in box 2. Als jouw bv dividend uitkeert, moet hierop 15% dividendbelasting worden ingehouden. Deze door jouw bv ingehouden dividendbelasting van 15% mag je weer in mindering brengen op de door jou te betalen belasting.

Controle inkomen box 2

Bij het opleggen van de voorlopige aanslag baseert de fiscus jouw inkomen uit aanmerkelijk belang in box 2 op jouw gegevens van het voorgaande jaar of van het jaar daarvoor. Je werkelijke box 2-inkomen kan hiervan afwijken.

Bovendien houdt de fiscus niet altijd rekening met de al ingehouden dividendbelasting. Bij een dividend van bijvoorbeeld € 1.000 komt het voor dat de fiscus rekent met € 250 (25%) te betalen belasting in box 2. Dit moet eigenlijk € 100 (10%) zijn, want de al ingehouden dividendbelasting door jouw bv mag je hiermee verrekenen.

Zelf corrigeren

Je kunt jouw voorlopige aanslag voor 2019 zelf online corrigeren. Zo kun je voorkomen dat je in de loop van het jaar al te veel belasting betaalt. Wij kunnen dat uiteraard ook voor jou verzorgen.

Controle

Naast de controle op dividenduitkeringen en hiermee al dan niet verrekende dividendbelasting, kan jouw voorlopige aanslag ook op andere punten afwijken. Bijvoorbeeld bij aankoop van een eigen woning, na het oversluiten van jouw hypotheek of bij wijziging van persoonlijke omstandigheden, zoals echtscheiding.

 

Stel je vraag aan Bol Adviseurs

Heb je een vraag naar aanleiding van dit nieuwsbericht? Stuur ons dan een bericht.