Nog belastingvrij schenken in 2019?

Op 28 november 2019 gepubliceerd door Bol Adviseurs (Algemene Publicatie)

Bij het naderen van de jaarwisseling vragen velen zich traditioneel af of het verstandig is ook dit jaar nog wat belastingvrij te schenken, bijvoorbeeld aan de kinderen. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten?

Een decemberkadootje

Met de feestdagen in het vooruitzicht is het altijd leuk om jouw naasten wat te schenken. Uiteraard het liefst belastingvrij, want de schenkbelasting bedraagt minimaal 10%. Wat zijn de vrijstellingen, voor wie gelden deze en welke regels moet je nog meer in het achterhoofd houden als je de fiscus zo veel mogelijk buiten de deur wilt houden?

Kinderen en kleinkinderen

De meeste schenkingen vinden plaats tussen ouders en kinderen of kleinkinderen. Voor kinderen geldt er in 2019 een speciale vrijstelling van €5.428 per kind. Voor kleinkinderen geldt er geen speciale vrijstelling, maar kun je gebruikmaken van de algemene vrijstelling van €2.173 per kleinkind. Schenk je meer dan de genoemde bedragen, dan betaalt een kind 10% belasting tot een bedrag van €124.727 en over het meerdere 20%. Kleinkinderen betalen tot €124.727 18% belasting en daarboven 36%.

Schenkingen spreiden

De makkelijkste manier om belastingheffing te voorkomen is een schenking te spreiden over de jaren. Een schenking van €20.000 ineens aan jouw kind kost in 2019 €1.457 aan schenkbelasting. Schenkingen binnen een jaar moet je bij elkaar optellen. Logisch, anders zou je een schenking van €100.000 makkelijk belastingvrij kunnen maken door deze te spreiden over 20 dagen. Bij een jaar gaat het om een kalenderjaar.

Tip! Schenk je in de jaren 2019 tot en met 2022 jaarlijks €5.000, dan blijft belastingheffing achterwege. Dit betekent dat je bijvoorbeeld jouw kind op 31 december 2019 én op 1 januari 2020 belastingvrij €5.000 kunt schenken, samen dus €10.000.

Extra vrijstelling studie of huis

Voor kinderen geldt er een extra eenmalige vrijstelling in de leeftijd van 18 tot 40 jaar. Deze bedraagt €26.040. Wordt de schenking aantoonbaar gebruikt voor een dure studie, dan bedraagt de vrijstelling €54.246. Voorwaarde is dat de kosten van de studie dan minstens €20.000 per jaar bedragen, waarbij de kosten van levensonderhoud niet meetellen. Bij gebruik voor een eigen woning ligt de vrijstelling zelfs op €102.010. De vrijstelling met betrekking tot een eigen woning geldt ook voor derden, dus bijvoorbeeld ook voor jouw kleinkind. Ook nu moet de schenking aantoonbaar gebruikt worden voor een eigen woning.

Schenken aan derden?

Voor een schenking aan een ander dan een kind, geldt er slechts een vrijstelling van €2.173. Boven deze vrijstelling geldt er een belastingtarief van 30% tot een bedrag van €124.727, daarboven bedraagt het tarief zelfs 40%. Zeker in die situaties is het dus van belang om zo veel mogelijk gebruik te maken van de vrijstellingen.

Wie betaalt er?

De verkrijger van de schenking moet volgens de wet de eventueel verschuldigde belasting betalen. Wil je dit niet, dan moet je meer schenken, zodat uit de schenking de verschuldigde belasting betaald kan worden. De verkrijger moet wel de aangifte doen. Hierin kan hij of zij aangeven wie er de schenkbelasting betaalt. Ook kan de aanslag schenkbelasting naar de schenker gestuurd worden als dit is afgesproken.

 

Let op! De ontvanger van de schenking blijft wel altijd aansprakelijk dat de aanslag ook daadwerkelijk betaald wordt.

Stel je vraag aan Bol Adviseurs

Heb je een vraag naar aanleiding van dit nieuwsbericht? Stuur ons dan een bericht.