Btw terugvragen bij oninbare vorderingen

Op 4 januari 2018 gepubliceerd door Mandy van Moorsel-Lamers (Belastingadviseur)

Hebt u oninbare vorderingen met een uiterste betaaldatum ná 1 januari 2017? En wilt u de btw daarover terugvragen vanaf 1 januari 2018? Ook dan vult u het bedrag dat u terugvraagt in als negatieve omzet en negatieve btw bij vraag 1a of vraag 1b van uw btw-aangifte. Doe dat in uw aangifte over het tijdvak waarin duidelijk is dat uw klant u niet meer zal betalen. Of uiterlijk 1 jaar na de uiterste betaaldatum.

Betaalt een klant later toch nog (deels) uw factuur? Dan geeft u in uw eerstvolgende btw-aangifte bij vraag 1a of 1b aan dat u hierover btw moet betalen.

Btw terugbetalen bij niet betalen leverancier

Wanneer u een factuur heeft ontvangen en de btw daarop in aftrek heeft gebracht, maar de factuur niet aan de leverancier heeft betaald binnen één jaar na opeisbaarheid, bent u deze afgetrokken btw weer verschuldigd aan de Belastingdienst. Deze btw dient als negatieve voorbelasting bij 5b te worden aangegeven op btw-aangifte waarin de btw weer verschuldigd wordt. Indien u de factuur later alsnog door u wordt betaald, kan de btw weer in aftrek worden gebracht door deze in de eerstvolgende aangifte weer aan te geven in 5b.

Stel je vraag aan Mandy van Moorsel-Lamers

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit nieuwsbericht? Stuur Mandy dan een bericht.