Werken met Expats

Het kan voorkomen dat jij als HR-manager of ondernemer nét niet die ene werknemer kunt vinden waar je naar op zoek bent, bijvoorbeeld door ontbrekende vakkennis of vanwege de opleiding. Wellicht biedt het dan uitkomst om een buitenlandse specialist tijdelijk in Nederland voor jou te laten werken.

Voor deze zogenaamde expats gelden bijzondere regels, beperkingen én mogelijkheden. Je kunt dit natuurlijk zelf uitpluizen. Of je zoekt hulp bij onze adviseurs die dat al voor jou gedaan hebben.

Voordelige financiële regelingen

In Nederland gelden voor expats gunstige financiële regelingen, waardoor zij diverse kosten belastingvrij van jou vergoed kunnen krijgen. Onder bepaalde voorwaarden kan zelfs 30% van het loon worden betaald in de vorm van een onbelaste kostenvergoeding – ongeacht of er daadwerkelijk kosten worden gemaakt. Ook wel de 30%-regeling genoemd.

Deze regeling kan ook voor jou als werkgever gunstig uitpakken. Vaak zal een expat in de onderhandelingen willen weten wat hij netto overhoudt. Indien je met hem een netto loonafspraak maakt, komt de belastingbesparing door de 30%-regeling ten gunste van jou.

Werken buiten Nederland

Blijft jouw expat buiten Nederland wonen en gaat hij voor jou deels buiten Nederland werken, dan krijg je mogelijk te maken met buitenlandse belastingwetgeving, zoals salarissplitsing, of buitenlandse sociale premies. Dit kan impact op zowel jij als je werknemer hebben. Wij kunnen jou adviseren hoe je hierin kunt sturen.

“Een goede, brede advisering gevolgd door duidelijke afspraken tussen werkgever en expat zijn essentieel om de dienstbetrekking in Nederland vlot en soepel van start te laten gaan.” Ton Hendriks Senior Belastingadviseur

Expats van buiten de EU

Als je een expat in dienst wilt nemen met een nationaliteit van buiten de EU, dan is in veel gevallen een verblijfs- en/of tewerkstellingsvergunning nodig. In overleg met een specialist immigratie- en vreemdelingenrecht adviseren wij welke vergunning voor jouw situatie passend is.

Alle factoren in kaart gebracht

Wil je gebruikmaken van de fiscale regelingen en alle formaliteiten efficiënt en correct regelen, dan is het essentieel om alles rondom de expat en de voorgenomen dienstbetrekking goed in kaart te brengen. Dit lijkt makkelijk, maar vereist vaak diepgaande kennis over de voorwaarden, wetten en regelgeving die hieraan verbonden zijn.

Iedere situatie is anders en daarom wegen wij in ons advies alle factoren mee die voor jou en de expat van invloed kunnen zijn. Ook de persoonlijke situatie van de expat wordt in kaart gebracht, de impact op het pensioen, sociale zekerheidsuitkeringen en ziektekostenverzekering voor de expat en zijn gezin. Ook kinderopvangtoeslag en kinderbijslag kunnen worden meegenomen om het financiële plaatje voor de expat compleet te maken.

Internationaal samenwerkingsverband

Om het beste en een compleet advies te kunnen geven, betrekken wij niet alleen onze eigen collega’s van verschillende afdelingen bij vraagstukken, maar wisselen we daarnaast regelmatig kennis uit met Engelse en Duitse collega’s die net als Bol aangesloten zijn bij het internationale netwerk Leading Edge Alliance (LEA) of Register Belastingadviseurs (RB). De goede verstandhouding met de Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank en andere instanties geeft ons de vrijheid om ook met hen van gedachten te wisselen.

Weet u welke regels er gelden als uw werkt met expats?

Bol Adviseurs maakt het voor je inzichtelijk!

Wil jij gebruikmaken van de voordelige financiële regelingen, alle formaliteiten efficiënt en correct regelen en risico’s vermijden? Onze adviseurs helpen je hierbij. Laat hier je gegevens achter, zodat we contact met je op kunnen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en/of kostenindicatie.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.