Nieuws & Blogs

Zo zorg je ervoor dat het personeel je opvolger accepteert na een bedrijfsovername

|

Bereid je een bedrijfsovername voor? Dan heb je je vast al gericht op het vinden van een goede opvolger. Soms is de keuze eenvoudig: je hebt bijvoorbeeld een zoon of dochter die in jouw voetsporen wil treden of een medewerker die de aangewezen persoon hiervoor is. Vergeet echter niet dat deze beslissing pas het begin is. Jij kunt tevreden zijn over je opvolger, maar ook het personeel moet deze nieuwe leidinggevende accepteren na een bedrijfsovername.

Als ondernemer wil je ook nadat je de touwtjes uit handen hebt gegeven het allerbeste voor je bedrijf. Daarom is het van groot belang, dat ook het personeel achter jouw keuze voor een opvolger staat. Met dit advies van de specialisten van Bol Adviseurs zorgen jij en je opvolger ervoor dat hij of zij na (en voor en tijdens) de bedrijfsovername met open armen wordt ontvangen.

In 3 stappen meer draagvlak creëren

Eén van de belangrijkste dingen bij een bedrijfsovername is het creëren van draagvlak. Dit kun – en wil – je niet afdwingen; draagvlak is iets wat verdiend moet worden. Dit doe je door open en eerlijk naar het personeel toe te communiceren. Dus als je zeker weet wie je opvolger gaat worden, gaan jullie samen voor dit draagvlak zorgen.

Stap 1: Aan het werk in het bedrijf

Allereerst zorg je ervoor dat je opvolger gezien wordt. Stel hem of haar niet alleen voor in een interne e-mail of op een korte bijeenkomst, maar zet je opvolger aan het werk. Soms gebeurt dit al, doordat de beoogde opvolger al werkzaam is binnen het bedrijf, maar het kan ook zo zijn dat je opvolger helemaal nieuw is. In dat geval geldt zeker: handen uit de mouwen en aan de slag!

Stap 2: Verdiepen in de verschillende afdelingen

Het is een grote vergissing door te denken dat je opvolger zich alleen hoeft bezig te houden met zijn of haar leidinggevende taken. Iemand moet het bedrijf immers van A tot Z leren kennen en dat lukt niet door op de directeursstoel te blijven zitten. Laat je opvolger meedraaien op iedere afdeling binnen het bedrijf, zodat hij of zij erachter komt hoe het er werkelijk aan toe gaat op de bedrijfsvloer.

Stap 3: Kwetsbaar op durven stellen

Leiding geven aan een bedrijf betekent niet dat je de wijsheid in pacht moet hebben. Het is juist veel beter om je open op te stellen: durf te leren van je medewerkers en durf toe te geven dat zij van hun kennisgebied waarschijnlijk veel meer verstand hebben dan jij. Als ook je opvolger voor deze kwetsbare opstelling durft te kiezen, zullen je medewerkers dit alleen maar weten te waarderen.

Coaching bij een bedrijfsovername

Wij zijn vaak betrokken bij bedrijfsovernames. Op basis van onze ervaringen, hebben we verschillende tools ontwikkeld om jou als ondernemer te helpen. Één daarvan is de brochure  XPEDITIE 360° bedrijfsoverdracht. In deze leerzame brochure krijg je meer inzicht over wat er allemaal komt kijken bij een bedrijfsoverdracht. 

Download de brochure

Daarnaast hebben we vaak ook een coachende rol bij bedrijfsovernames. Zo kunnen we je opvolger helpen zichzelf te ontwikkelen door middel van een persoonlijkheidsanalyse/drijfveren analyse: hoe ben je en hoe kom je over op anderen, waar zit je kracht en waar zit je valkuil? Wie dit van zichzelf weet, kan hier rekening mee houden in de interactie met mensen. Een onmisbare eigenschap voor een goede leidinggevende!