Loonbelasting en werkkostenregeling, hoe heb je er profijt van?
Hein Vriens |Over het loon aan je medewerkers betaal je loonbelasting. De hoogte van de belasting is van een aantal factoren afhankelijk, via een loonadministratiepakket wordt de belasting berekend. Uiteraard dien je een aantal relevante gegevens in te voeren. Denk aan het brutosalaris, de gewerkte uren, overuren, pensioen, onkosten en dergelijke. Als je met een online pakket werkt, zoals Bol Adviseurs dat ook hanteert hebben jij en je medewerkers 24 uur per dag inzage in hun loon.
Een automatiseringspakket is geweldig, maar de echte toegevoegde waarde zit hem in de loonadministrateur. Hij is op de hoogte van de specifieke regels inclusief alle uitzonderingen. Door je loonadministratie bij Bol neer te leggen weet je zeker dat deze klopt en tijdig bij de belastingdienst wordt aangemeld. De sancties van de belastingdienst wil je niet over je afroepen.
Zo weinig mogelijk geld naar de belasting
Er zijn mogelijkheden om de loonbelasting te verlagen. Veel werkgevers zijn hier niet van op de hoogte of ze zijn (terecht) bang voor boetes die bij een verkeerde toepassing wordt opgelegd.
Loonheffingskorting
Je werknemer betaalt belasting over zijn loon. Dit houd je als werkgever in. Je mag over de ingehouden belasting een korting toepassen, mits uit de ingevulde loonheffingsverklaring blijkt dat jij de werkgever bent die deze mag doorvoeren, slechts één werkgever mag de korting toepassen. Mocht je onverhoopt geen ingevulde loonheffingsverklaring van je medewerker ontvangen, pas je het anoniementarief, van 52% toe. Doe je dit niet dan riskeer je een flinke verzuimboete.
Loonbelasting omlaag
Je kunt kosten besparen door de loonbelasting te verlagen. Veel werkgevers durven hier niet aan te beginnen door de vele regels en de kans op boetes. Laat je adviseren door Bol, we maken belastingtechnisch slimme keuzes in de beloning van je medewerkers. Natuurlijk gebeurt dit in overleg met jou en je werknemer: je werknemer kan kiezen hoe hij de verhouding tussen primaire en secondaire arbeidsvoorwaarden wil invullen. Onder de secondaire arbeidsvoorwaarden vallen bijvoorbeeld goederen en opleidingen; deze zijn onbelast. Uiteindelijk heb je zelf lagere werkgeverslasten en je medewerker meer netto voordeel.