Nieuws & Blogs

Hoe herken je phishing? Let op deze 6 signalen!

|
phishing: let op deze signalen

Ook jij wordt er bijna dagelijks mee geconfronteerd: phishing. Kijk maar eens in je spambox naar de e-mailberichten die jou als prijswinnaar aanwijzen. Of links die rondgaan via Whatsapp waarmee je een kostbare waardebon kunt claimen. Hier trappen we al bijna niet meer in. Maar er zijn ook voorbeelden die lastiger te herkennen zijn…

Phishing wordt steeds professioneler en daardoor moeilijker te onderscheiden van echte berichten. Wat als je een legitiem uitziende e-mail krijgt van een professionele en bekende organisatie? Of een verzoek van een collega of de directeur? Dat maakt het al lastiger. Door op bepaalde signalen te letten, kun je onderscheid maken tussen betrouwbare communicatie en phishing.

Hoe werkt phishing?

Phishing is zowel voor het bedrijfsleven als voor consumenten één van de grootste cyberdreigingen. Bij organisaties begint een succesvolle cyberaanval zelfs in 90% van alle gevallen met een phishing e-mail. Hierbij proberen cybercriminelen gevoelige informatie of geld buit te maken. Dat doen ze door mensen persoonlijke gegevens en wachtwoorden in te laten voeren, ze te laten klikken op een link of ze een betaalverzoek te laten voldoen. Voor je het weet ben je slachtoffer geworden van een cyberaanval.

Let op deze 6 signalen van phishing

Gelukkig zijn er een aantal signalen waaraan je phishing kunt herkennen: 

1. De afzender

Controleer het e-mailadres. Vaak is het een vaag adres of wordt een afgeleide naam gebruikt. Kijk daarbij goed naar de domeinnaam.

2. De aanhef

Echte bedrijven en organisaties spreken je vaak aan met je naam. Word je aangesproken met ‘Beste klant’ of ‘Geachte heer/mevrouw’? Let dan op!

3. Spelling en grammatica

Staan er fouten in de tekst? Dan is de kans groot dat je met cybercriminelen te maken hebt. Al worden ze hier wel steeds beter in… 

4. Het verzoek

Vertrouw nooit een verzoek dat niet aannemelijk is. De meeste instanties vragen bijvoorbeeld niet om een gevoelige informatie.

5. De urgentie

Bij phishing word je vaak aangespoord tot directe actie.

6. Vreemde links

Je kunt het linkadres in de mail controleren door er met de cursor op te blijven staan, zonder deze aan te klikken. Ziet de url er vreemd uit? Klik dan niet. 

Heb je na het nagaan van deze signalen alsnog twijfels over de echtheid van een bericht? Verifieer deze dan altijd bij de organisatie of persoon in kwestie.

Informatiebeveiliging versterken

Het herkennen van phishing is een belangrijk onderdeel van de cyberweerbaarheid van je bedrijf. Maar daarmee ben je er nog lang niet. Het is ook essentieel dat techniek (software en applicaties), organisatie (beleid en procedures) en medewerkers (kennis en bewustzijn) up-to-date zijn. Deze drie onderdelen vormen de basis van een goede informatiebeveiliging

Plan een terugbelverzoek

IT-specialisten van Bol helpen bedrijven weerbaarder te zijn tegen cybercriminaliteit. Met een plan op maat zorgen we voor een sterk beleid, overzichtelijke procedures en duidelijke werkinstructies. Ook ondersteunen we bij de implementatie ervan. Meer weten? Plan dan een terugbelverzoek in. Als je nog vragen over phishing hebt, kun je die meteen stellen.