Digitale weerbaarheid: een bedrijfsbrede aanpak
Roy Verbroekken |Het merendeel van cyberincidenten en datalekken wordt veroorzaakt door menselijke fouten, met een alarmerend percentage van 70%. Dit onderstreept het belang van het betrekken van alle medewerkers bij het verhogen van de digitale weerbaarheid. Moderne organisaties vertrouwen op digitale gegevens voor verschillende bedrijfsprocessen, waarbij een inbreuk op deze gegevens kan leiden tot aanzienlijke financiële verliezen. Daarom is training in digitale weerbaarheid essentieel om medewerkers te helpen bijdragen aan de bescherming van bedrijfsactiva.
De impact van cyberaanvallen op bedrijfsreputatie en klantvertrouwen
Naast de economische schade, die gemiddeld driehonderdduizend euro bedraagt, kan een cyberincident ook ernstige schade toebrengen aan de reputatie van jouw organisatie. Denk aan de negatieve media-aandacht of de afname van klantvertrouwen. Het beschermen van klantgegevens is niet alleen een morele verplichting, maar ook een juridische en zakelijke noodzaak om het vertrouwen en de loyaliteit van klanten te behouden. Zorg daarom altijd voor een goede balans tussen preventieve- en correctieve maatregelen, zoals bijvoorbeeld bewustwordingstraining voor personeel en een incidentresponsplan, en blijf monitoren op eventuele zwaktes in bedrijfsprocessen.
Het belang van naleving van wet- en regelgeving
Wat nu al middels de AVG verplicht is voor de bescherming van persoonsgegevens, zal binnen afzienbare tijd ook gaan gelden voor digitale weerbaarheid. De gevolgen van non-compliance kunnen groot zijn. Dit vraagt een gedegen aanpak en voldoende aandacht vanuit de directie.
Zet vandaag de eerste stap in de richting van een digiaal weerbare organisatie
Wacht niet tot morgen maar begin vandaag, want digitale weerbaarheid is niet slechts een IT-probleem, maar een gedeelde verantwoordelijkheid binnen jouw organisatie. Het begint bij visie, beleid en betrokkenheid vanuit de directie. Door gepaste preventie, monitoring en correctieve maatregelen te nemen, kun jij de kans op een impact van incidenten verminderen. Nu lijkt dit nog een keuze van jouzelf, maar binnenkort wordt dit mogelijk afgedwongen door nieuwe wetgeving.
Cybercriminaliteit is een groeiende zorg voor bedrijven, met dagelijks gemiddeld 42 aanvallen in Nederland alleen al. De kans op een cyberaanval is gestegen naar 1 op 5, waardoor het niet langer een kwestie is van 'of', maar eerder 'wanneer'? In het licht van deze toenemende dreiging wordt het duidelijk dat het versterken van de digitale weerbaarheid niet alleen de taak is van IT-afdelingen, maar een gedeelde verantwoordelijkheid binnen de gehele organisatie met een aansturende rol vanuit de directie. Kortom, een cruciaal belang voor de continuïteit van je bedrijf.
Verklein de kans op een cyberincident
Het is van cruciaal belang om digitale weerbaarheid hoog op de agenda te plaatsen en continu te werken aan een weerbare organisatie. Bol Adviseurs heeft een uniek programma ontwikkeld waarmee we de digitale weerbaarheid van elk bedrijf kunnen meten en verbeteren. Hierdoor kunnen we de kans op een cyberincident en de mogelijke impact minimaliseren. Neem vandaag nog contact met ons op om de eerste stap te zetten naar een digitaal weerbare organisatie: www.boladviseurs.nl/diensten/informatiebeveiliging.
Bron: Van Munster Media/ Noord Limburg Business