Hotel-Restaurant Auberge de Papenberg is al 40 jaar handen van de familie Stolk. Bol Adviseurs was nauw betrokken bij de overdracht van ouders op zoons. Na het overlijden van beide ouders zorgde Bol voor een gunstige erfconstructie. Hans Stolk vertelt hoe Bol hem bij zakelijke en privézaken ondersteunt.

Privé en zakelijk hand in hand bij Auberge de Papenberg

Van kleins af aan werken we allen samen in ons bedrijf: onze ouders, mijn broers Jan-Willem en Jeroen, ikzelf, onze partners en sommige van onze kinderen. We zien het zo’n beetje als ons levenswerk. Daarom vinden we continuïteit heel belangrijk. Ook omdat we alle drie met onze gezinnen op het terrein wonen. Als onszelf privé iets overkomt, moet het niet zijn weerslag hebben op de zaak, en andersom. Bol Adviseurs geeft ons daarin heldere adviezen en helpt ons met de praktische uitvoering.

Gunstige herstructurering

In de jaren ’90 heeft Nard Konings, oud-directielid van Bol, een belangrijke herstructurering bij ons doorgevoerd. Op dat moment wilden mijn ouders het bedrijf nog niet verkopen, terwijl wij al wel de bedrijfsvoering in handen kregen. Door generatie- en meningsverschillen liepen de spanningen regelmatig hoog op. Nard kwam toen met een praktische oplossing: de oprichting van een Stichting Administratiekantoor.

Er werden drie bestuurders aangesteld: één van ons drie (bij toerbeurt), vader en Nard. Elke investering moest door het stichtingsbestuur goedgekeurd worden en met drie kom je altijd tot een democratische keuze. Voor ons een geniale oplossing; eindelijk hadden we geen geruzie meer met onze ouders of nog erger, patstellingen over de bedrijfskoers. Stilstand is immers achteruitgang.

Erfenis

Een ander treurig, maar belangrijk familiemoment waarop Bol ons ondersteunde was in 2012. In een week tijd overleden onze ouders vlak na elkaar. Natuurlijk moet je dan zakelijk meteen veel regelen. In zo’n fase is het heel prettig dat iemand betrokken met je meedenkt en je de juiste adviezen geeft op basis van de wettelijke mogelijkheden. Voor de erfenis wezen de adviseurs van Bol ons op een regeling die ons ruim 60% nalatenschapsbelasting bespaarde. Uiteraard waren we daar zeer blij mee.

Scheiding en alimentatie

Ook bij de afhandeling van de scheiding en de alimentatie van mijn oudere broer konden we op ze rekenen. Privé staat bij ons immers niet los van de zaak. Het is wel belangrijk dat iemand ons op zo’n moment het complete plaatje kan schetsen, tot in detail. Wat is wettelijk mogelijk, wat is zakelijk gunstig en wat is privé wenselijk voor iedereen? Alleen dan kun je de goede beslissing nemen. Op die momenten zijn de adviezen van Bol, die zorgvuldig naar het hele speelveld kijkt, van grote betekenis.

Wij ervaren al jarenlang dat we op Bol kunnen vertrouwen.

Hans Stolk – Mede-eigenaar van Hotel-Restaurant Auberge de Papenberg

"Wij ervaren al jarenlang dat we op Bol kunnen vertrouwen"

Heb jij een vraag naar aanleiding van deze referentie? Stel hem aan Patrick

Als partner ben ik medeverantwoordelijk voor de aansturing van de fiscale afdeling en de Family Desk. Mijn passie ligt bij het oplossen van vraagstukken waarbij zakelijk en privé elkaar raken. Niet de onderneming maar de ondernemer en de mensen om hem heen staan hierbij centraal. Heb jij een vraag naar aanleiding van deze referentie? Stuur me een bericht of bel me op 088 1211 300.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.