Brexit: Aanvraagtermijn verblijfsdocument verlengd

Op 7 juni 2021 gepubliceerd door Bol Adviseurs (Algemene Publicatie)

De periode waarbinnen Britten een verblijfsvergunning of een grensarbeidersdocument kunnen aanvragen, wordt met 3 maanden verlengd tot 1 oktober 2021.

Inwoners

Britten die voor het einde van de overgangsfase op 1 januari 2021 in Nederland waren ingeschreven en woonachtig waren, moeten een verblijfsdocument aanvragen. Oorspronkelijk moest de aanvraag voor dit verblijfsdocument voor 1 juli 2021 zijn ingevuld. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft in haar kamerbrief van 31 mei 2021 aangegeven dat in Nederland wonende Britten die nog geen vergunning hebben aangevraagd hiervoor 3 maanden extra de tijd krijgen.

Grensarbeiders

De IND heeft bevestigd dat deze periode ook wordt uitgesteld voor Britten die vóór 1 januari 2021 als grensarbeider in Nederland hebben gewerkt. Ook zij hebben nu tot 1 oktober 2021 de tijd om een ​​grensarbeiders document aan te vragen.

Impact voor werkgevers

Als werkgever moet je nagaan of jouw werknemers een rechtmatige verblijfs- en werkstatus hebben om een ​​eventuele boete voor illegale tewerkstelling en toepassing van het anoniementarief voor de loonheffingen te vermijden. Dit geldt sinds 1 januari 2021 ook voor jouw Britse werknemers. Er geldt geen overgangsperiode voor deze onderzoeksplicht.

Tot 1 oktober 2021 kun je met ander bewijs aantonen dat de werknemer onder het terugtrekkingsakkoord valt als er nog geen verblijfsdocument of grensarbeider document is afgegeven. We raden je echter ten zeerste aan om jouw Britse werknemers te instrueren om de benodigde documenten zo snel mogelijk aan te vragen.

Stel je vraag aan Bol Adviseurs

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit nieuwsbericht? Stuur ons dan een bericht.