Betaalde btw buitenland? Vraag deze voor 1 oktober terug!

Op 23 augustus 2019 gepubliceerd door Bol Adviseurs (Algemene Publicatie)

Ook dit jaar kan de btw worden teruggevraagd die in het buitenland over zakelijke uitgaven in 2018 is betaald. Heeft jouw bedrijf vorig jaar ook btw in het buitenland betaald, kom dan tijdig in actie en houd de voorwaarden in de gaten.

Uitgaven in de EU

Je kunt uiteraard alleen de btw terugvragen op zakelijke uitgaven, bijvoorbeeld de btw op hotelkosten tijdens een buitenlands congres.

Voor het terugvragen van btw in andere EU-landen geldt een speciale regeling. Je kunt de btw op deze uitgaven digitaal terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Hiervoor moet je inloggen op de site van de Belastingdienst (belastingdienst.nl zoekterm ‘btw terug uit eu’). Hiervoor heb je inloggegevens nodig die je, eveneens digitaal, tijdig dient aan te vragen.

Let op! De deadline voor het terugvragen van btw op uitgaven in de EU in het jaar 2018 is 1 oktober 2019. Vraag jouw inloggegevens dus ruim op tijd aan als je die nog niet hebt, want de afhandeling ervan kan maximaal vier weken duren.

Grens van €50

Je kunt btw in andere EU-landen terugvragen vanaf € 50 aan betaalde btw per land. Vraag je een lager bedrag terug, dan is het niet zeker of je dit bedrag ook daadwerkelijk terugkrijgt.

Het terugvragen van in de EU betaalde btw is een behoorlijke administratieve klus. Zo moet je bijvoorbeeld soms facturen scannen. Het zal daarom meestal niet lonen om geringe bedragen aan btw terug te vragen.

Buiten de EU betaalde btw

Als je buiten de EU betaalde btw wilt terugvragen, moet je contact opnemen met de Belastingdienst van het betreffende land. Zij kunnen je informeren of dit mogelijk is en onder welke voorwaarden.

 

Let op! Vraag in het Verenigd Koninkrijk betaalde btw vanwege de Brexit zo snel mogelijk terug. Zoals het er nu voorstaat, vindt de Brexit uiterlijk op 31 oktober 2019 plaats.

Stel je vraag aan Bol Adviseurs

Heb je een vraag naar aanleiding van dit nieuwsbericht? Stuur ons dan een bericht.