Arbeidsovereenkomst met de V.O.F.: wie is als werkgever aan te merken?

Op 26 april 2019 gepubliceerd door Bol Adviseurs (Algemene Publicatie)

Stel, je oefent een onderneming uit in de vorm van een vennootschap onder firma (V.O.F.) en hebt werknemers in dienst. Wie is dan eigenlijk de werkgever in de arbeidsovereenkomst? Op vrijdag 19 april jl. heeft de Hoge Raad deze vraag beantwoord. Een arbeidsovereenkomst met een V.O.F. moet worden beschouwd als een arbeidsovereenkomst met de gezamenlijke vennoten. De gezamenlijke vennoten zijn dus als werkgever partij bij de arbeidsovereenkomst, de V.O.F. is niet zelfstandig als werkgever aan te merken.

Een werknemer van een V.O.F. kan uit hoofde van zijn arbeidsovereenkomst een vordering op zijn werkgever hebben, bijvoorbeeld omdat hij/zij recht heeft op een transitievergoeding doordat de arbeidsovereenkomst na twee jaar dienstverband is ontbonden. De werknemer heeft in zo’n geval twee mogelijkheden om deze vordering te verhalen. Hij kan zijn vordering geldend maken tegenover de vennoten gezamenlijk, met de mogelijkheid van verhaal op het afgescheiden vermogen van de V.O.F.. Daarnaast kan de werknemer zijn vordering indienen bij elke vennoot afzonderlijk, de vordering wordt dan mogelijk op het privévermogen van ieder van de vennoten verhaald.

Oefen jij jouw onderneming uit in de vorm van een vennootschap onder firma, houdt er dan rekening mee dat jouw werknemers een eventuele vordering kunnen verhalen zowel op het (ondernemings-)vermogen van de V.O.F. als op het privévermogen van jou en van je medevennoten. Wil je dit risico vermijden, bespreek dan met ons de mogelijkheden om jouw rechtsvorm te wijzigen.

 

Bron: Uitspraak Hoge Raad, 19 april 2019, ECLI:NL:HR:2019:649

Stel je vraag aan Bol Adviseurs

Heb je een vraag naar aanleiding van dit nieuwsbericht? Stuur ons dan een bericht.