Nieuws & Blogs

Stappenplan: Hoe vraag ik een (tijdelijke) kredietverruiming aan?

|

Ondervind je financiële gevolgen door de coronacrisis, dan kun je een financieringsverzoek bij je thuisbank indienen voor tijdelijk extra nieuwe kredietruimte. De overheid heeft namelijk (tijdelijk) een bijzonder Borgstellingkrediet voor het mkb in het leven geroepen (BMKB), waarbij in plaats van de reguliere 50% de overheid voor 75% van de financiering borg staat voor maximaal 2 jaar. Om in aanmerking te komen dien je wel aan deze voorwaarden  te voldoen.

Voor het overige deel staat de bank garant, waardoor ook zij voor een risico staan. Zij zullen dan ook een weloverwogen beslissing willen nemen, voordat zij een nieuwe financiering tot maximaal €1,5 miljoen aan je gaan verlenen. Door een onderbouwd financieringsverzoek in te dienen vergroot je de kans dat de bank je krediet gaat verruimen. Hoe je dit precies kan doen, hebben wij hieronder stap voor stap uitgelegd.

Stap 1: Verzamelen en opstellen van relevante informatie voor de financiering

Voordat je de aanvraag gaat indienen dien je de volgende benodigde informatie te verzamelen of op te stellen:

  • de juridische structuur van je onderneming;
  • (definitieve/concept) jaarrekening 2020, definitieve jaarrekening 2019 en 2018;
  • top 10 in jaaromzet van grootste klanten en inkoopkosten leveranciers.

Met deze informatie kan de bank je financieringsverzoek efficiënt beoordelen. Ze zullen hier dan ook om vragen wanneer ze hier nog niet over beschikken.

Stap 2: Stel een maandelijkse liquiditeitsbegroting en balansbegroting op

Heb je de cijfers op een rij (stap 1) dan is de volgende stap een onderbouwde liquiditeits- of balansbegroting per maand opstellen. Hierin toon je aan wat je aan liquiditeitstekort verwacht in de komende maanden. Mocht je al (maandelijks) compensatie ontvangen vanuit één of meer van de steunmaatregelen, neem deze dan al mee in je berekeningen. Je kunt zo precies aan de bank aangeven wat en waarvoor je de tijdelijke financiering nodig hebt.

Voorbeelden van steunmaatregelen waar je gebruik van kunt of hebt kunnen maken:

  • Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW);
  • tijdelijke inkomensondersteuning ondernemingen & ZZP;
  • verlaging voorlopige aanslag inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting;
  • uitstel van belastingbetaling;
  • Tegemoetkoming vaste lasten (TVL);
  • storting van eigen middelen/uitstellen van betaling managementvergoeding;
  • betalingsafspraken met crediteuren;
  • zie ook “10 manieren om de liquiditeit van je bedrijf op peil te houden tijdens de coronacrisis”.

Op zoek naar een sjabloon voor dergelijke begrotingen? Neem dan contact op met onze financieringsspecialisten. Zij beschikken over sjablonen, waarmee je een aanvraag snel en efficiënt in behandeling kunt krijgen bij de bank. Daarnaast kunnen zij je helpen bij het opstellen van een (aangepaste) liquiditeits-, exploitatie- en balansbegroting en de onderbouwing daarvan.

Stap 3: Vul je onderbouwing van het tijdelijke financieringsverzoek verder aan

Naast stap 2, zal de bank bij het indienen van een aanvraag meerdere vragen aan je gaan stellen of verzoeken tot een tekstuele toelichting als extra onderbouwing. De exacte vragen en toelichting voor deze onderbouwing verschillen per bank. Bereid je hierop voor met onderstaande vragen, zodat je de doorloopsnelheid van je aanvraag verkort:


Let op! De implementatie van de nieuwe financiële maatregelen bij banken is nog in ontwikkeling. De vragen kunnen daardoor nog veranderen.


  1. Wat zijn de bedrijfsactiviteiten van je onderneming en wat is de voornaamste afzetmarkt?   
  2. Is je onderneming geraakt door de coronacrisis of heeft het je bedrijf veranderd?
  • Wat is de daling van de omzet (bijvoorbeeld door het wegvallen van de klantenkring/markt)?;
  • Wat is de eventuele levering- en voorraadproblematiek?;
  • Wat is de verwachting van de debiteurentermijnen?;  
  1. Welke verbetering van de situatie verwacht je bij jouw onderneming in de komende 3 tot 6 maanden?              
  1. Is er het afgelopen jaar door jou dividend uitgekeerd of is de rekening-courant verhouding tussen jezelf en het bedrijf opgelopen? Zo ja, kunnen deze middelen dan weer opnieuw in jouw onderneming gestort worden?    
  1. Wat is de periode (aantal maanden) van de tijdelijke liquiditeitsbehoefte en waarom volstaat deze periode? Je kunt een inschatting maken op basis van de liquiditeitsbegroting. Zie hiervoor stap 2.

Om de kans van slagen te vergroten en de doorloopsnelheid nog verder te verkorten kun je de hulp van onze financieringsspecialisten inschakelen.

Stap 4: Dien je financieringsaanvraag in

Een aanvraag dien je in eerste instantie in bij jouw huisbankier. Zij beschikken mogelijk al over (een gedeelte) van de benodigde informatie en zijn ook bekend met jou als klant. Het indienen van een aanvraag kan in de meeste gevallen digitaal via jouw online bankomgeving. Neem hierover contact op met de betreffende bank.

Stap 5: Beoordeel het financieringsvoorstel

Heb je de financieringsaanvraag ingediend, dan zul je van de bank een financieringsvoorstel ontvangen. Het is belangrijk dat je deze goed beoordeelt en vertaalt naar de impact het risico. Met andere woorden wat gaat die voorstel voor jou als ondernemer, maar ook voor jouw onderneming betekenen?

Ook hier kijken onze financieringsspecialisten graag met je mee.

Hulp nodig? Onze financieringsspecialisten ondersteunen je graag!

We kunnen ons voorstellen dat je hulp kunt gebruiken bij je aanvraag voor tijdelijk extra kredietverruiming. Onze financieringsspecialisten staan klaar om:

  • jouw financieringsaanvraag en onderbouwing te controleren en aan te scherpen waar nodig om de kans van slagen te vergroten en de doorloopsnelheid verder te verkorten;
  • het financieringsvoorstel vanuit de bank te beoordelen en vertalen, zodat je inzicht hebt in de impact en het risico voor jou als ondernemer, maar ook voor jouw onderneming;
  • al je andere vragen te beantwoorden.
 
Ralf Stubbe LR

 

Ralf Stubbe
r.stubbe@boladviseurs.nl
088 - 1211 393

Hans Sengers LR

 

Hans Sengers
h.sengers@boladviseurs.nl
088 - 1211 345

Guus van Hout LR

 

Guus van Hout
g.hout@boladviseurs.nl
088 - 1211 433

Robin Geerts LR

 

Robin Geerts
r.geerts@boladviseurs.nl
088 - 1211 316

Koen Jordans LR

 

Koen Jordans
k.jordans@boladviseurs.nl
088 - 1211 389

 
Bekijk het Coronadossier »                 Contact met het Coronacrisis-team »