Nieuws & Blogs

Nieuwe contractuele afspraken? Let op coronaboete!

|

Stelt jouw leverancier of afnemer voor om een nieuwe overeenkomst te sluiten of worden de verkoop- of inkoopvoorwaarden van je wederpartij gewijzigd? Let dan goed op of hierin een contractuele (corona)boete is opgenomen. Deze boete kan namelijk behoorlijk grote risico's voor ondernemers met zich meebrengen. Wees dus alert bij het maken van nieuwe contractuele afspraken! 

Eind februari werden leveranciers van Albert Heijn onaangenaam verrast met een gewijzigde set algemene voorwaarden. Hierin was namelijk de mogelijkheid opgenomen om aan de leverancier een zogenaamde ‘coronaboete’ op te leggen. De boete bedraagt 80% van de waarde van een order, indien die betreffende order door de leverancier niet of te laat wordt geleverd. Een fikse stok achter de deur, maar ook een behoorlijk ondernemersrisico erbij.

Beroep doen op overmacht wordt lastiger

Aan het begin van de coronapandemie stelden de meeste leveranciers en afnemers zich begripvol op met betrekking tot een onvolledige of te late levering. Vertraging in de afname van producten waren vooralsnog geen probleem en werden elkaar niet toegerekend. Juridische begrippen zoals ‘overmacht’ en ‘onvoorziene omstandigheden’ passeerden in dit verband vaak de revue.

Inmiddels is een jaar is verstreken sinds de uitbraak van het coronavirus en is het virus niet meer weg te denken uit ons dagelijks ondernemersleven. We moeten ons er daarom van bewust zijn dat een toename van het aantal besmettingen kan zorgen voor handelsperikelen. Sluit je een nieuw (commercieel) contract,  houdt dan de mogelijke gevolgen van COVID-19 in je achterhoofd. Een beroep op overmacht of onvoorziene omstandigheden zal namelijk minder snel slagen.

Maak goede afspraken! 

Maak daarom liever op voorhand goede afspraken. Het streven is de economische risico’s te verdelen, maar bij een ongelijke verhouding tussen een grote afnemer en kleine leverancier (of andersom) doemt steeds vaker een harde sanctie op, zoals de coronaboete. Wees dus nu extra alert indien je in contractonderhandelingen met je leverancier of afnemer belandt of deze een nieuwe set algemene voorwaarden aan je toestuurt met het verzoek deze te accepteren. Nieuwe afspraken kunnen namelijk grote risico’s tot gevolg hebben.

Hulp nodig? Onze specialisten ondersteunen je graag!

Wil je meer informatie over de coronaboete, heb je hulp nodig bij de contractonderhandelingen met een wederpartij of heb je een vraag over jouw specifieke situatie, dan kun je uiteraard altijd contact opnemen met juristen Renate Baken of Eline van Elst. Zij helpen je graag verder!

Renate Baken LR

 

Renate Baken
r.baken@boladviseurs.nl
088 - 1211 339

Eline van Elst-Willems LR

 

Eline van Elst
e.elst@boladviseurs.nl
088 - 1211 470


Bekijk het Coronadossier »