Nieuws & Blogs

Goed in de race met Shorttrack

|

Je zult pas halverwege de twintig zijn en het familiebedrijf moeten overnemen. Binnen onze MKB+ klantenkring komt dat regelmatig voor. We zaten samen aan tafel en keken elkaar aan. Hier wilden we iets in betekenen. We stelden ons de vraag hoe we onze expertise konden inzetten om jonge ondernemers versneld te laten groeien. In no time waren we met het shorttrack programma on track.

De term shorttracken komt uit de schaatswereld en associëren wij met kort, snel en sportief. In acht maandelijkse bijeenkomsten bieden we jonge eigenaren en directeuren met dit programma een breder perspectief en groter bewustzijn op de essentie van het ondernemerschap. In elke module krijgen ze een specifiek kader die ze direct kunnen toepassen. Zo bouwen ze gericht meer zelfvertrouwen op.


Praktisch en laagdrempelig

Je zou het een verkort bedrijfskundig programma kunnen noemen. We werken inhoudelijk van breed naar smal. Zo starten we bij de missie, visie, strategie en leiderschap, en daarna bieden we vakinhoudelijke kennis aan met betrekking tot de belangrijkste disciplines.

In tegenstelling tot een officiële MBA opleiding houden we het vooral praktisch en laagdrempelig. Er is geen voorbereiding nodig en we geven geen huiswerk. De groep bestaat maximaal uit tien personen en het tijdstip is ook niet ‘tijdrovend’. Acht keer per jaar komen we van 15.30 tot 19.30 uur samen. Dit is inclusief avondmaaltijd.

Kunnen sturen vanuit visie

In de vakgebieden werken we vanuit theoretische kaders, maar tijdens een bijeenkomst gaat het gesprek ook altijd over de toepassing. Wat mag wettelijk versus wat is wenselijk? Je kunt een HR beleid formuleren waarin de aaneengesloten vakantie maximaal vier weken mag zijn, maar ook, wat doe je met de medewerker die aankondigt zeven weken weg te zijn?

Door een praktijksituatie voor te leggen, laten we ze nadenken over hun standpunten. Het zijn soms levendige discussies. Waar stuur je op? Welke informatie heb je nodig? Hoe wil je reageren? Vanuit een eigen visie gaan ze zich comfortabeler op hun directiepositie voelen. En als je vooruit denkt, overkomen de dingen je ook minder.

Versteviging persoonlijk netwerk

Kennis is belangrijk, maar kennissen ook. Dat blijkt wel. In de twee groepen die we nu gedraaid hebben, krijgen we de mensen bijna niet van tafel. Jong aan de top is bijzonder en als een soort lotgenoten hebben ze elkaar echt gevonden. Zo mooi om te mee maken!

Met een half woord begrijpen ze elkaar en dat blijkt van enorme toegevoegde waarde. Hun shorttrack is nu afgelopen maar ze gaan zelf door. De vorm laat zich nog uitkristalliseren. Voor het eerst voelen ze zich er niet meer alleen voor staan; er is een en al herkenning.

Nieuwe records gevestigd

Als procesbegeleider verdiep ik me bij de intake in de persoonlijke leerdoelen. Ook tussentijds vraag ik waar de deelnemer tegenaan loopt en geef dat door aan de expert van het betreffende vakgebied. Die geeft daar in zijn module extra aandacht aan. Zo creëren we een optimale leeromgeving. En natuurlijk geven we buiten het programma om zo nodig extra support.

Met trots kunnen we zeggen dat onze ‘Sjinkies en Suzannes’ van de eerste twee groepen inmiddels hun persoonlijke record in ondernemen verbroken hebben. Ze hebben niet alleen steeds snellere rondetijden gemaakt, maar hebben ook elkaar gelift, in een spiraal naar boven. Voor ons een onverwacht nieuw baanrecord. Ja, we zitten lekker in de race: de volgende shorttrack groep heeft de startpositie al ingenomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de inhoud van het Shorttrackprogramma? Of ben je benieuwd naar de ervaringen van oud-shorttrack-deelneemster Marloes Kepser? Meer informatie vindt je via onderstaande buttons:

Lees meer over de Shorttrack »                Lees de review van Marloes »