Exit Planning: de route voor, tijdens en na de overdracht van je familiebedrijf
Patrick Lambrechts |Je bedrijf overdragen is geen ‘klusje’ dat je even tussendoor oppakt en afwerkt. Integendeel: een bedrijfsoverdracht vergt een gedegen Exit Planning. Daarbij volg je een weloverwogen route die je uiteindelijk brengt naar de eindbestemming: een bedrijfsoverdracht die voor alle betrokkenen goed voelt.
De route die je tijdens je Exit Planning aflegt, is een boeiende reis waar je jaren voor uittrekt. Een tocht die je maar één keer in je leven maakt. De te volgen route bestaat uit verschillende stappen: de praatfase, je persoonlijke plan, het financiële plan, het bedrijfsplan en tenslotte de daadwerkelijke bedrijfsoverdracht.
Ga in gesprek met je familie en andere betrokkenen
De route begint met goede gesprekken. In deze praatfase brengen we je wensen en ambities en die van je familie en andere betrokkenen bij het bedrijf uitgebreid in kaart. Want een duidelijk beeld van wat iedereen wil en kan, is essentieel om de bedrijfsoverdracht te laten slagen. Sla je deze fase over, dan krijg je later in het traject gegarandeerd scheve gezichten. Simpelweg omdat je zonder goede gesprekken niet van elkaar weet hoe iedereen erin staat. Dat leidt tot onbegrip en je zult begrijpen: dat verkleint de kans op een succesvolle bedrijfsoverdracht. Praten is dus het absolute sleutelwoord.
Bepaal wat je financieel nodig hebt voor een onbezorgde oude dag
Tijdens de reis ga je voor jezelf invullen hoe je jouw toekomst na de overdracht ziet. Belangrijk is om bij die toekomstdromen ook het juiste financiële plaatje vast te stellen: de vermogensplanning. Wat heb je al aan financiële middelen beschikbaar? En hoeveel vermogen moet er nog uit het bedrijf komen om – financieel gezien – een onbezorgde toekomst te garanderen? Doordat we hier tijdens de Exit Planning al mee aan de slag gaan, kom je niet voor verrassingen te staan en heb je alle financiële zaken tijdig op orde.
Zorg voor een gegarandeerde continuïteit van je familiebedrijf
De laatste letterlijke stap die je in het traject van de bedrijfsoverdracht zet, is die naar de notaris. Dit is vaak ook het moment waarop aandelen worden overgedragen aan je kind(eren). De notaris zet het bedrijf officieel op naam van je kind(eren) door de aandelen in het aandelenregister over te schrijven. Handtekeningen gezet? Dan is de overdracht een feit en mag de kurk zeker van de fles!
Met vertrouwen op naar de toekomst
Uiteindelijk komt het moment dat je bedrijf officieel is overgedragen. Maar wat nu? Er zijn twee opties: óf je valt nu in het spreekwoordelijke zwarte gat óf je stapt vol vertrouwen de toekomst in. Door een goede Exit Planning geldt voor jou gelukkig die tweede optie. We hebben op de route naar de bedrijfsoverdracht immers al lang en breed je toekomstplannen besproken. Jij weet precies hoe jij je vrije tijd gaat invullen en hebt met je opvolger(s) ook concreet besproken of en op welke manier jij als adviseur nog aan het bedrijf verbonden blijft. Kortom: je bent helemaal klaar voor het leven na de zaak!
Meer weten over het overdragen van je familiebedrijf?
Bol Adviseurs heeft het de route voor, tijdens en na de overdracht van je familiebedrijf in een expeditie samengebracht: XPEDITIE 360° Bedrijfsoverdracht. Download onze XPEDITIE -brochure om te zien hoe het traject er precies uitziet.