Bolwerken

Publicatie "Workting at" op Asset Faces online

|

Bij Bol Adviseurs staan de frauderisico-voelsprieten altijd aan

Stel: één van je klanten heeft een vestiging buiten Europa. Bij controle blijkt dat de administratie niet voldoet aan de lokale wet- en regelgeving. Externe leveranciers hebben een rommeltje gemaakt van hun boekhouding. Dit kan je controleklant fikse boetes opleveren, die kunnen oplopen tot honderdduizenden euro’s. Wat nu?

Spannend? Voor Harm Thielen allang niet meer. Als controleleider van Bol Adviseurs heeft hij zijn frauderisico-voelsprieten altijd aan staan. Dat is maar goed ook, zoals in het geval dat we in de inleiding beschreven: “Toen we constateerden dat de leveranciers van onze klant hun administratieve zaken niet op orde hadden, zijn we meteen op onderzoek uitgegaan. Wat speelt er precies? Hoe serieus is de fraudedreiging? Was onze klant op de hoogte? Zo nee, had hij dat dan moeten zijn? En, misschien nog wel het belangrijkste: hoe zorgen we dat hij alsnog voldoet aan zijn wettelijke verplichtingen?”

Opgelucht
In dit specifieke geval schakelden Harm en zijn collega’s met een lokale belastingadviseur. Die bevestigde ons vermoeden: dit gaat om fraude. Onwetend weliswaar (want de Nederlandse partij was niet op de hoogte), maar het risico op torenhoge boetes was groot. “Het zou om tonnen gaan”, vertelt Harm. “Daar zit je als ondernemer natuurlijk niet op te wachten. We hebben onze bevindingen gemeld bij de fiscale autoriteiten en alsnog het verschuldigde bedrag betaald. En de klant? Die was aanvankelijk verrast, maar ook opgelucht en blij. Hij heeft het voorval als een confronterende  openbaring ervaren.”

Controleaanpak frauderisico’s

Accountantskantoren zijn sinds 2022 verplicht om in de controleverklaringen voor wettelijk verplichte controles te rapporteren over fraude. In de verklaring licht de accountant toe welke frauderisico’s hij heeft geïdentificeerd, die mogelijk kunnen leiden tot ‘een afwijking van materieel belang’. Ook geeft hij een toelichting op de controlewerkzaamheden en de geconstateerde waarnemingen. Verplichte onderwerpen zijn opbrengstverantwoording en management override (hiervan is bijvoorbeeld sprake wanneer de directie eigen regels doorbreekt).

Transparantie
“Situaties waarbij het vermoeden van fraude bestaat, worden tegenwoordig via de controleverklaring ‘openbaar’ gemaakt”, vertelt compliance officer Harold Bruins. “Ze bewijzen dat de frauderisico-paragraaf in de controleverklaringen bijzonder nuttig kan zijn. Daarnaast leveren fraudegesprekken met klanten waardevolle inzichten op. Je krijgt een beter inzicht in het bedrijf én je leert de directieleden beter kennen. Dat laatste, het contact met de klant, vind ik een waardevol aspect van ons vak. Dossiers zijn belangrijk, maar samen met een team van collega’s klanten bedienen, is waar je het voor doet.”

“Dossiers zijn belangrijk, maar klanten bedienen is waar je het voor doet
Harold Bruins, compliance officer

Over Bol Adviseurs

Bol Adviseurs is een ondernemersadviesbureau dat bedrijven begeleidt bij en adviseert over een gezonde bedrijfsvoering. De controletak van de onderneming is vooral actief in het midden- en grootbedrijf (met jaaromzetten tot circa 750 miljoen euro). Bol Adviseurs heeft vijf vestigingen: in Wijchen, Veghel, Venray, Boxmeer en Venlo. Bij Bol Adviseurs werken zo’n 220 medewerkers.

Dynamiek van het vak
Harm is het daarmee eens, net als assistent accountant Robin Vreeswijk: “Natuurlijk, we zitten vaak achter onze laptop, onze bevindingen vast te leggen in dossiers. Maar dat is lang niet alles. Het schakelen met collega’s, klanten leren kennen, zaken onderzoeken – dát is voor mij de dynamiek van het vak.” Harm vult aan: “Iedere collega heeft een andere achtergrond en een andere expertise, maar we hebben ook veel gemeen. We houden allemaal van zaken uitzoeken. Het maakt niet uit hoe complex de financiële puzzel is; we gaan door tot we alles doorgrond hebben. Samen met de klant tot een mooi resultaat komen, verveelt nooit.”

“Het maakt niet uit hoe complex de puzzel is; we gaan door tot we alles doorgrond hebben"
Harm Thielen, controleleider

Ontwikkelkansen
Robin kwam enkele jaren geleden in dienst bij Bol Adviseurs. Hij klom in korte tijd op van junior assistent accountant naar de functie van assistent accountant. “Een logische route”, vertelt hij. “Als je wilt groeien, liggen er hier genoeg kansen. Uiteraard moet je je wel proactief opstellen. Doe je dat en deel je jouw stip op de horizon, dan helpt Bol Adviseurs jou met het vormgeven van een ontwikkelplan. Mijn eigen stip op de horizon? Controleleider worden, om uiteindelijk door te groeien naar accountant.”

“Deel jouw stip op de horizon, dan helpt Bol je met het vormgeven van een ontwikkelplan"
Robin Vreeswijk, assistent accountant

Tafelvoetbal
Overigens gaan hard werken en ontspannen hand-in-hand bij Bol Adviseurs. Robin: “Het is hier erg gezellig, ongeacht op welk kantoor je actief bent. We werken graag, maar er is ook tijd voor ontspanning. Zo is in de pauze de voetbaltafel favoriet.” Ook organiseert Bol Adviseurs geregeld activiteiten en uitjes, zoals de zomer-BBQ, een kerstdiner en vrijdagmiddagborrels. “Bol bestond in 2022, 70 jaar. Om dit jubileum te vieren, hebben we met alle 220 collega’s een weekend Rotterdam onveilig gemaakt”, lacht Harold. “Zonder gekheid: de sfeer bij Bol is zakelijk, maar informeel. We werken hard, maar dat doen we samen, met elkaar.”

Harm vat het mooi samen: “Als je houdt van dynamiek, dan zit je hier goed. We zijn een professioneel, maar gezellig bedrijf dat volop in beweging is en waar je eigenlijk niet om de uitdaging en ontwikkelkansen heen kan. Dat maakt dat ik hier voorlopig uitstekend op mijn plek zit.”

Bron: Faces online van Asset

 

Lees hier meer over onze assurance afdeling »