Bolwerken

Dit traineeship hielp mij een carrière-keuze te maken

|

Begin september was het zover. Met zeven andere trainees begon mijn traineeship binnen Bol Adviseurs. Na het afronden van mijn studie bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit bood Bol mij een ontzettend gave kans! De praktijkervaring, dankzij het traineeship, heeft me veel helderheid en richting gebracht.

Ik zat in het laatste jaar van de studie bedrijfseconomie toen ik behoefte kreeg aan een stuk beroepspraktijk. Ik hou van cijfers, maar wat kun je er allemaal mee? Mijn studierichting was erg breed. Waar gaat die toekomst dan over? En ook, wat wil ik er zelf mee? Ik had geen idee van de mogelijkheden en besloot Bol te benaderen voor Het Bol Traineeship. Een geweldige manier om het bedrijf en de mogelijkheden binnen de accountancybranche te leren kennen!

Samen starten

Dit traineeship hielp mij een carrière-keuze te maken 2Het Bol Traineeship startte in september met een introductieweek. We bezochten alle Bol-vestigingen om kennis te maken met de mensen en afdelingen. Daarnaast hadden we met de gehele groep ook een informeel programma: abseilen en gezellig uit eten. Na deze week gingen we ‘echt’ aan het werk. Ieder van ons kreeg een Bol-buddy en naarmate ik dingen beter snapte en zelfstandig kon oppakken, werd ik meer losgelaten. Langzaamaan raakte ik thuis in het werk.

 De traineegroep bleef de hele periode belangrijk voor me. Je bent toch lotgenoten, vindt steun en herkenning bij elkaar. Ineens blijk je niet de enige die het, voor je eigen gevoel, nog niet zo goed kan en mag je onzeker zijn. Iedereen bleek er last van te hebben. Beginnen met werken kan best intimiderend zijn en de praktijk is - als je alleen nog maar gestudeerd hebt - toch wel een vak apart. Dat samen starten had voor mij een hele grote waarde.

Ideale werkcultuur

De mogelijkheid bieden aan werkstudenten, om zichzelf en de accountancy verder te ontdekken, zegt alles over Bol. De hele cultuur is er op gericht om elkaar verder te helpen. Ik vond het verrassend dat ze me amper kenden en al in me wilden investeren. Ze denken volop met je (studie)loopbaan mee. Je moet zelf aangeven waar je behoefte aan hebt, dan worden er ook echt mogelijkheden en kansen gecreëerd. Dat is de cultuur waar ik in wil werken.

Wat ik bij Bol heb ontdekt, is dat het bestaat: hard werken én plezier maken. Dat noemen ze hier ‘bolwerken’. Ik ben ambitieus en wil uitgedaagd worden. Ik hou van flink aanpakken. Maar gezelligheid vind ik ook heel belangrijk. Je moet wel kunnen lachen met elkaar. Groot genoeg voor doorgroei, maar ook veel persoonlijk contact. Hier heb ik ervaren hoe dat samen gaat. In de Bol-cultuur heb ik mijn werkkader gevonden.

Kennismaken is kiezen

Uiteindelijk gaat dit traineeship over kennismaken en kiezen. Dat je de verschillende werkzaamheden ervaart en binnen de accountancy je richting vindt: AA, RA, RE of Controlling . Elke maand hadden we ook een themabijeenkomst, met zelfreflectie en feedback. Een stuk persoonlijke ontwikkeling. De intervisie over communiceren vond ik erg waardevol. Gerichte sociale vaardigheden is een belangrijk instrument in werksituaties, heb ik ontdekt.

Tijdens het traineeship heb ik de mogelijkheid gekregen om zelfstandig jaarrekeningen te samenstellen. Ik ben er niet alleen trots op, maar ik heb hiermee ook ervaren dat ik dit werk echt leuk vind. Ik weet nu zeker dat dit mijn vak is. De theorie kwam tot leven en mijn studie kreeg betekenis. Dit kunnen niet veel andere studenten op de uni zeggen. Door een kijkje in de keuken van andere afdelingen heb ik ook een breder beeld van de mogelijkheden binnen het beroep gekregen. Kennen is écht makkelijker kiezen.

Bekijk de vacaturepagina Traineeship »