Bolwerken

Dit traineeship hielp mij een carrière-keuze te maken

|

Begin september 2018 was het zover. Met zeven andere trainees begon mijn traineeship van een half jaar binnen Bol Adviseurs. Mijn studie bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit ging voor een half jaar ‘op pauze’, want wat een gave kans! Deze praktijkervaring heeft me veel helderheid en richting gebracht, zo vlak voor het afstuderen.

Ik zat in het laatste jaar van de studie bedrijfseconomie toen ik behoefte kreeg aan een stuk beroepspraktijk. Ik hou van cijfers, maar wat kun je er allemaal mee? Mijn studierichting is immers erg breed. Waar gaat die toekomst dan toch over? En ook, wat wil ik er zelf mee? Ik had geen idee van de mogelijkheden en besloot Bol te benaderen voor een stageplek. Vervolgens werd ik niet alleen aangenomen, maar werd ik als stagiair in het traineeship -voor startende werknemers- opgenomen. Een geweldige manier om het bedrijf en de mogelijkheden binnen de accountancybranche te leren kennen!

Samen beginnen

Dit traineeship hielp mij een carrière-keuze te maken 2September stond in het kader van de introductie. We gingen alle vier de Bol-vestigingen af om kennis te maken met mensen en afdelingen. Erg leuk! Daarnaast hadden we met de groep ook een informeel programma: abseilen, gezellig uit eten, etc. En toen gingen we aan het werk. Ieder van ons kreeg een Bol-buddy. Naarmate ik meer kon, werd ik meer losgelaten. Langzaam raakte ik thuis in het werk.

 De traineegroep bleef de hele periode belangrijk voor me. Je bent toch een soort lotgenoten en vindt steun bij elkaar. Er is veel herkenning. Ineens blijk je niet de enige die het nog niet zo goed kan en mag je onzeker zijn. Iedereen bleek er last van te hebben. Beginnen met werken kan best intimiderend zijn en de praktijk is - als je alleen gestudeerd hebt- toch wel een vak apart. Dat ‘samen beginnen’ had voor mij een hele grote waarde.

Ideale werkcultuur

Dat ik als stagiair als beginnende werknemer werd gezien, zegt al alles over Bol. Hun hele cultuur is erop gericht om elkaar verder te helpen. Ik vond het verrassend dat ze me amper kenden en al in me wilden investeren. Ze denken hier volop met je (studie)loopbaan mee. Je moet wel zelf aangeven waar je behoefte aan hebt, maar dan worden er ook echt mogelijkheden en kansen gecreëerd. Dat is de cultuur waar ik in wil werken.

 Wat ik ook heb ontdekt, is dat het bestaat: hard werken én plezier maken. Ik ben ambitieus en wil uitgedaagd worden. Ik hou van flink aanpakken. Maar gezelligheid vind ik ook heel belangrijk. Je moet wel kunnen lachen met elkaar. Een middelgroot bedrijf vind ik ook wel prettig. Groot genoeg voor doorgroei, maar ook veel persoonlijk contact. Hier heb ik ervaren hoe dat samen kan gaan. In de Bol-cultuur heb ik mijn werkkader gevonden.

Kennismaken is kiezen

Uiteindelijk gaat dit traineeship over kennismaken en kiezen. Dat je de verschillende werkzaamheden ervaart en binnen de accountancy je richting vindt: AA, RA of Controlling. Elke maand hadden we ook een themabijeenkomst, met zelfreflectie en feedback. Een stuk persoonlijke ontwikkeling. De intervisie over communiceren vond ik erg waardevol. Gerichte sociale vaardigheden is een belangrijk instrument in werksituaties, heb ik ontdekt.

 Ik heb inmiddels een jaarrekening mogen maken. Dat kunnen niet veel andere studenten op de uni zeggen. Ik ben er niet alleen trots op, maar ik heb hiermee ook ervaren dat ik dit werk echt leuk vind. Ik weet nu zeker dat dit mijn vak is. De theorie kwam tot leven en mijn studie kreeg betekenis. Door een kijkje in de keuken van andere afdelingen heb ik ook een breder beeld van de mogelijkheden binnen het beroep. Kennen is echt makkelijker kiezen.

Bekijk de vacaturepagina Traineeship »