Bolwerken

Traineeship: wat is nu de toegevoegde waarde

|

Starten in een bedrijf blijft spannend, ook als je al enige werkervaring hebt. Gelukkig was ik niet de enige: we begonnen met een traineegroep van acht personen. Een half jaar lang konden we samen ontdekken wat Bol allemaal te bieden heeft. Het opdoen van kennis over de verschillende afdelingen had voor mij echt een toegevoegde waarde.

Tijdens het sollicitatiegesprek met Bol keken ze verrassend genoeg niet naar mijn vakkennis, maar naar wat ik in huis had. Om hier in de organisatie te passen moet je willen leren en bereid zijn om uit je comfortzone te komen. Dat vind ik het mooie hier: ze kiezen op mensen en kwaliteiten; de professionalisering, daar helpen ze je verder mee.

Switchen van vakgebied

Mijn cv is best breed. Na een MBO Horeca opleiding, ben ik International Business gaan studeren op HBO niveau. Marketing en sales trokken me in die tijd. Ik heb bij Walt Disney stage gelopen, twee andere buitenlandstages gedaan -in Spanje en in Zweden- en als sales agent een jaar in Zwitserland gewerkt. Toen wist ik zeker dat ik in Nederland een baan wilde.

Bij terugkomst kon ik als uitzendkracht bij een bank terecht. Ik zou specialist hypotheken worden, maar de functie had niet genoeg uitdaging voor mij. Door de werkervaring was ik erachter gekomen dat ik naar een bepaalde breedte in mijn werk zoek. Als generalist leg ik graag verbanden om tot het totaalplaatje te komen. Bol Adviseurs biedt me die mogelijkheid

Beste start ever

Het feit dat ik geen bedrijfseconomische achtergrond heb, maakte dat starten best spannend. Wat was het fijn om dat eerste half jaar samen met de andere trainees op te kunnen trekken. Echt een warm bad. We hadden genoeg gespreksstof, misschien wel juist omdat ieder een andere achtergrond had. Ik had bijvoorbeeld al werkervaring en anderen waren alleen bekend met het vak. We konden veel met elkaar delen en van elkaar leren. Elke maand hadden we bovendien een intervisiedag, waarop we coaching kregen. 

Het Bol-programma stond als een huis. In de eerste Traineeship 1week al gaven alle afdelingen presentaties over hun vakgebied. Ook werden er regelmatig speeddate middagen georganiseerd met professionals van de diverse afdelingen: accountants, fiscalisten, controllers, juristen, etc. We konden alles aan ze vragen. Door zo’n uitgebreide introductie kreeg ik een goed beeld van wat Bol doet. Ineens zag ik ook de verbanden tussen de specialismen; alle disciplines schoven als het ware in elkaar, waarmee ik de complete waarde zag die Bol Adviseurs voor klanten heeft. Toen wist ik ook zeker dat ik op de afdeling Business Controlling wilde werken.

Vertrouwen en rust

Je hoeft hier niet bang zijn voor het diepe; mijn ‘plons moment’ kwam na ongeveer vijf maanden. Ik had al samen met mijn begeleider een jaarrekening gemaakt, toen ik naar een klant mocht om hetzelfde zelfstandig op locatie te doen. Op een gegeven moment belde mijn leidinggevende: ‘Gaat alles goed Lotte?’ Geblokkeerd door paniek kon ik alleen maar ‘Eh...nee!’ stamelen. Het ging helemaal niet, maar hulp vragen was nog niet in me opgekomen. Inmiddels kan ik stukken beter omgaan met het ‘niet weten’. 

Doordat Bol mij het vertrouwen geeft, voel ik steeds meer vertrouwen in mezelf en in de toekomst. Dat geeft me rust. Op dit moment werk ik vier dagen en studeer één dag aan Nyenrode. Doordat ik bepaalde bedrijfseconomische basiskennis miste, zit ik in een schakeljaar. Ik merk nu al hoe gaaf het is als studie en praktijk samenkomen. Na de zomer ga ik door voor de Pré-Master en daarna voor de Master Controlling. 

Ja, ik wil alles, en nee, ik ben voorlopig niet uitgeleerd.

Bekijk de vacaturepagina Traineeship »