Bolwerken

De fiscus en Tesla; een spannend koppel!

|

“Het huidige belastingsysteem hangt van noodverbandjes aan elkaar. EHBO heeft echter geen zin meer. We moeten ‘terug naar de tekentafel’ en durven kiezen voor een fundamenteel andere aanpak. Eigentijds, rechtvaardig en ethisch. Waarbij alle betrokken partijen gehoord worden en het resultaat voortkomt uit teamwork. Ivoren torentjes zijn voorgoed verleden tijd; die passen niet bij innoveren. Eigenlijk pleit ik voor een benadering waar wij zelf als organisatie goede ervaringen mee hebben,” aldus Patrick Lambrechts, partner en fiscalist van Bol Adviseurs.

Alois Brandsma, senior belastingadviseur bij Bol Adviseurs: “We spreken vaak van ‘hét belastingstelsel’ maar het zijn er velen. Denk aan de vennootschapsbelasting, omzetbelasting, schenk- en erfbelasting, om er maar een paar te noemen. En ze zijn historisch oud. Ze zijn respectievelijk ontstaan in 1969, 1968 en 1956. Het meest recente stelsel, die van de inkomstenbelasting, is ook al weer twintig (!) jaar oud. Sinds die tijd dichten wetswijzigingen de gaten en compenseren toeslagen de netto bestedingen. Door maatregel op maatregel te stapelen, neemt de onduidelijkheid toe en staat de uitvoering steeds meer onder druk.

Over de datum
Feitelijk wordt er continu bijgestuurd in plaats van goed aangestuurd. En daarmee blijft het in de kern wringen. De noodverbandjes, zoals Patrick ze noemt, werken niet meer. Kijk naar de discussies rond thema’s als de vermogensheffing in box 3 of de renteaftrek voor eigen woning. Ik merk dat klanten sommige regelingen ronduit als ‘onrechtvaardig’ ervaren. En misschien is dat nog wel het ergste: het geloof en vertrouwen in de politiek neemt af, terwijl het in Den Haag wel moet gebeuren! Er is duidelijk een fiscaal systeem nodig dat aansluit op de huidige tijd, met oog voor de toekomst.”

Kijk naar de Tesla!
Patrick: “Voor een toekomstbestendig belastingsysteem moeten we anders kijken en kiezen. Het doet me denken aan transitie rondom de elektrische auto. Toen het idee opkwam van elektrisch rijden, wilden de traditionele automerken hun bestaande auto’s ombouwen en aandrijven op basis van een elektromotor. Zonder veel succes. Maar plotsklaps was daar de Tesla. Die engineers namen niet de auto maar de elektromotor als startpunt en ontwierpen een totaal nieuwe carrosserie. Een innovatief model was geboren. Zelfs de deuren gaan anders open. We moeten met zijn allen meer Tesla durven zijn: om écht tot iets nieuws te komen moet je het bestaande rigoureus loslaten en een ander vertrekpunt kiezen. Omdenken dus. De fiscus en Tesla, dat lijkt me een spannend koppel! Wat zou daaruit voortkomen?”

“Tijd om fundamenteel anders te kijken en te kiezen”

Samen komen we verder
Alois: “En wat mij betreft mag de politiek ook meer luisteren naar mensen uit het veld. Naar de afnemers, maar ook naar de experts, zoals fiscaal hoogleraren en belastingadviseurs. Naar de theorie én de praktijk.” Patrick: “Precies, haal input op bij alle betrokken geledingen. Samen brainstormen geeft een totaalbeeld. Zo doen we dat hier ook, want -net als de politiek- dienen we de mens. Wat wil de klant, waar zitten zijn zorgen, wat kun je bijdragen? Daarvoor moet je met elkaar communiceren. Toen ik vijftien jaar geleden als fiscalist begon, zag je de eerste jaren als medewerker geen klanten; enkel dossiers. Dan mis je de emotie en beleving. Nu gaan onze stagiaires mee naar klanten en zijn junioren vanaf dag één onderdeel van de besluitvorming. We geloven in kruisbestuivingen. Daar waar senioren ervaring inbrengen, komen junioren met een frisse blik en vaak onverwacht scherpe vragen. Ze zijn nog onbevooroordeeld.”

Je hoort er meteen bij
Dianne Graven, junior belastingadviseur bij Bol Adviseurs: “Dat je meteen mee mag doen, maakt het hier ook zo super om te starten. Vanaf februari heb ik hier stage gelopen en sinds 1 september ben ik officieel in dienst. Als HBO’er werk je vaak alleen op de aangiftepraktijk, maar bij Bol draai je ook mee met het advieswerk. Ik ben lid van het fiscale team, neem volwaardig deel aan brainstormsessies en ga mee naar klanten. Daar reis ik graag elke dag twee uur voor naar mijn werk. En omdat ik overal bij mag zijn, kan ik sneller ontdekken wat het best bij mij past. Bij andere grotere organisaties kom je vaak op een gespecialiseerde afdeling. Hier is bovendien 1-op-1 begeleiding. Ik krijg tussendoor direct antwoord, als ik vastloop. Zo hoef ik niet te wachten tot een vragenuurtje. De sfeer is super gemoedelijk, en tegelijkertijd is het team erg ambitieus.”

De juiste puzzel leggen
Alois: “Ja, want we hebben gewoon een mooi vak. En uitdagend! De wet is de richtlijn, maar het gaat vooral om de uitleg. Wat staat er letterlijk, maar ook, wat heeft de wetgever bedoeld? En wat is de rechtspraak en/of het standpunt van de belastingdienst? We puzzelen wat af onder collega’s. Zelf duik ik altijd in de parlementaire geschiedenis. Vanuit de historie zie je verbanden en snap je wijzigingen. Binnen het kader van de wettelijke ruimte leggen we dan de puzzel.” Patrick: “Dat noem ik toepassen van de wet. De hele ethische discussie over misbruik maken vind ik dan ook misplaatst. Als je de wet toepast, met een streven naar optimalisatie, en de uitkomst tóch niet bevalt, klopt de wet mijns inziens niet. Bovendien, om onze adviezen ook op dit punt zorgvuldig te wegen, kiezen wij voor een multidisciplinaire teamaanpak.”

Echte dienstbaarheid
Dianne: “Bij Bol is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Inmiddels ben ik met de Master Fiscaal Recht gestart en ook daarin faciliteert Bol. Geef hier aan wat je wilt, en ze helpen je. Ze willen echt in je investeren! Maar ze investeren ook in klanten. Met oprechte aandacht, en dat is helemaal hoe ik wil werken. Hadden wij thuis, met ons eigen bedrijf maar deze steun gehad. Bij mijn ouders heb ik ervaren hoeveel zorgen je om een bedrijf kunt hebben.” Patrick: “Je verdiepen in klanten, daar gaat het wel om ja. Wat zou het brengen als de fiscus dit ook deed en weer écht dienstbaar werd?! Hoe mooi als dat het nieuwe vertrekpunt zou zijn en de fiscus, geïnspireerd op de engineers van Tesla, daaromheen een toekomstbestendig construct laat bouwen!”

Bol Adviseurs brengt je in topvorm!
Onze klanten en medewerkers worden gedreven door dromen, ambities of uitdagingen. Deze samen ontdekken, oppakken en verwezenlijken is bij Bol Adviseurs vanzelfsprekend. Bij ons draait het namelijk om DE MENS.

We adviseren en ondersteunen ondernemers in hun ondernemerschap, waarbij we bouwen op ons sterk financiële DNA en vertrouwen op onze multidisciplinaire werkwijze. Medewerkers willen we laten stralen in hun vak alsook daarbuiten, én ze alle ruimte geven voor de sociale kant. Bij ons kan het allebei! Zo brengen we onze klanten en medewerkers in topvorm.


Bron: Bedrijvenwijzer De Smeetskring

Lees hier meer over onze fiscale afdeling »