Voorkom belastingrente met voorlopige aanslag

Op 18 april 2019 gepubliceerd door Bol Adviseurs (Algemene Publicatie)

De huidige lage rentestand heeft geen invloed op de hoogte van de belastingrente. Die bedraagt op dit moment 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor alle overige belastingen. Vraag je vóór 1 mei een voorlopige aanslag aan, dan voorkom je straks een forse afrekening.

Wanneer belastingrente?

  • Je betaalt belastingrente als de fiscus een aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar. Je betaalt rente over het bedrag dat je aan belasting moet betalen.

Wanneer geen belastingrente?

  • Je betaalt geen belastingrente als je vennootschapsbelastingplichtig bent en vóór 1 april volgend op het belastingjaar aangifte doet en de Belastingdienst de gegevens uit jouw aangifte ongewijzigd overneemt. Ben je belastingplichtig voor de inkomstenbelasting dan is deze datum 1 mei.
  • Je betaalt ook geen belastingrente als je vóór 1 mei volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag aanvraagt en de voorlopige aanslag in overeenstemming met jouw aangifte wordt opgelegd.

Voorkom belastingrente

Je kunt belastingrente in ieder geval voor een belangrijk deel of volledig voorkomen door bij een hoge winst vóór 1 mei alvast een voorlopige aanslag in te dienen, waarin je hiermee rekening houdt.

Stel je vraag aan Bol Adviseurs

Heb je een vraag naar aanleiding van dit nieuwsbericht? Stuur ons dan een bericht.