I.v.m. een landelijke storing bij KPN is Bol Adviseurs op dit moment niet telefonisch bereikbaar. Excuses voor het ongemak.

Aandachtspunt bij claimen investeringsaftrek

Op 22 november 2018 gepubliceerd door Michiel Geertjens (Belastingadviseur)

Indien een ondernemer investeert in een bedrijfsmiddel, bestaat onder voorwaarden recht op investeringsaftrek. In beginsel is het moment van ingebruikneming daarbij bepalend. Het komt echter regelmatig voor dat een bedrijfsmiddel in het jaar van investering nog niet in gebruik is genomen, maar dat het al wel geheel of gedeeltelijk is aanbetaald. Er bestaat dan toch recht op investeringsaftrek, maar de aftrek in dat jaar mag niet hoger zijn dan het bedrag dat op de investering is aanbetaald. Het eventueel nog niet in aftrek gebrachte deel kan vervolgens wel worden doorgeschoven naar volgende jaren en dan alsnog in aftrek worden gebracht (afhankelijk van het moment van ingebruikname).

Let op bij latere ingebruikname bedrijfsmiddel

Het komt nog wel eens voor dat bedrijfsmiddelen meer dan 12 maanden na het aangaan van de investeringsverplichting in gebruik worden genomen. Het is belangrijk om hierbij op het volgende te letten. Indien een bedrijfsmiddel nog niet in gebruik is genomen en binnen 12 maanden na het aangaan van de investeringsverplichting nog geen aanbetaling van tenminste 25% is gedaan, wordt de investering geacht ongedaan te zijn gemaakt. Het recht op aftrek vervalt dan en dit kan met name bij de milieu-investeringsaftrek als ook de energie-investeringsaftrek grote nadelige gevolgen hebben.

Indien je meer informatie wenst over dit onderwerp, dan kun je contact opnemen met Michiel Geertjens via onderstaand formulier.

Stel je vraag aan Michiel Geertjens

Heb je een vraag naar aanleiding van dit nieuwsbericht? Stuur Michiel dan een bericht.