Een Joint Venture oprichten

Of u nu een starter bent met internationale ambities of u wilt uw onderneming uitbreiden in een latere fase, het is verstandig om in een vroeg stadium na te denken over uw strategische opties. Een Joint Venture is één van de opties die u heeft om een internationale markt te betreden. Dit kan variëren van een Duitse verkoopagent voor 10% laten participeren in een Duitse GmbH, 50/50 joint ventures tot buitenlandse ondernemingen die u benaderen om in Nederland een samenwerking aan te gaan.

Samenwerken met een buitenlandse partij kan verschillende voordelen hebben. Een lokale partner heeft bijvoorbeeld meer kennis over de specifieke lokale marktomstandigheden. In sommige landen is het zelfs verplicht de markt te betreden in de vorm van een Joint Venture. Wanneer u in zee gaat met een lokale partner, wilt u natuurlijk alles goed geregeld hebben. Elke Joint Venture behoeft maatwerk vanuit fiscaal juridisch oogpunt, waar onze adviseurs u in ondersteunen.

Zakelijk huwelijk

Een Joint Venture lijkt een beetje op een huwelijk, waarbij het in een zakelijke omgeving wellicht nóg verstandiger is om uw zaken goed geregeld te hebben. Hier komen veel keuzes bij kijken. Wilt u alles regelen op basis van Nederlands recht? Wat gebeurt er als uw zakelijke partner ziek wordt of overlijdt? Hoe wordt de Joint Venture gefinancierd? Hoe en door wie worden de beslissingen genomen op directie– en aandeelhoudersniveau?

Het samenwerken met een partner brengt ook risico’s met zich mee en dit ‘huwelijk’ kan uiteraard ook mislopen. Dan wilt u een draaiboek klaar hebben om de “exit” zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wij begeleiden u van het begin van de zoektocht naar een partner tot de eventuele exit en behoeden u voor mogelijke valkuilen. Zo brengen wij u in een zo optimaal mogelijk juridische en fiscale positie.

“Samenwerkende partijen moeten elkaar in de praktijk aanvullen én volledig vertrouwen. Alleen dan heeft het zin om de samenwerking fiscaal en juridisch te formaliseren in een Joint Venture." Toine Geesink Partner en Belastingadviseur

Lokale én nationale expertise

Onze adviseurs luisteren naar u en vullen het gehele traject in op basis van uw wensen. Allereerst wordt uw situatie in kaart gebracht om vervolgens het plan uit te werken. Wij geven niet alleen een advies, maar helpen u ook bij de implementatie.

Wij hebben veel ervaring met grensoverschrijdende aangelegenheden en met buitenlandse Joint Ventures. Doordat we specialisten uit verschillende vakgebieden in dienst hebben kunnen we een heel divers team vormen om u een compleet advies te geven en ervoor te zorgen dat het advies zowel fiscaal als juridisch voordelig voor u uitpakt. Daarnaast zijn wij lid van een internationaal samenwerkingsverband Leading Edge Alliance (zie ook www.leaglobal.com). Dit biedt de mogelijkheid om buitenlandse lokale expertise in te schakelen bij collega kantoren die wij al jaren kennen en vertrouwen. Een unieke mix van internationale en nationale specialismen die de sleutel tot succes biedt.

Wil u een Joint Venture starten?

Bol Adviseurs helpt u graag!

Heeft u een vraag over een Joint Venture? Stel deze via het formulier en laat uw gegevens achter. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.