Fiscale maatregelen

Op fiscaal gebied zijn er verschillende maatregelen om de economische gevolgen van het coronavirus te verzachten. Zo is er de mogelijkheid om de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting (IB) en vennootschapsbelasting (VPB) te verlagen, indien er als gevolg van het coronavirus minder winst verwacht wordt. Ook kan verzocht worden om uitstel van betaling van belastingen, zonder daarvoor een verzuimboete te krijgen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere fiscale mogelijkheden, zoals een verlaging van het gebruikelijk loon.

Wij helpen je graag om inzicht te krijgen in de diverse mogelijkheden en kunnen je ondersteunen bij het doen van aanvragen bij de Belastingdienst.

Bekijk andere thema'sContact met specialist

Welke acties kun je zelf ondernemen?

1. Verlaag het gebruikelijk loon

Werknemers met een aanmerkelijk belang (AB-werknemers), moeten een zogenaamd gebruikelijk loon ontvangen. Dit gebruikelijk loon is niet gebaseerd op omzet of winst van de onderneming, maar op de werkzaamheden van de AB-werknemer. Toch kan het bij teruglopende omzet en/of oplopende verliezen wenselijk zijn het loon van de AB-werknemer te verlagen. De AB-werknemer en zijn werkgever moeten dan wel aantonen dat het verlaagde loon nog “gebruikelijk” is. Om discussies te vermijden heeft de staatssecretaris van financiën op 6 mei 2020 goedgekeurd dat het gebruikelijk loon in 2020 evenredig mag worden verlaagd als de omzet daalt door de coronacrisis. Op 21 januari 2021 is bekend gemaakt dat het verlagen van het gebruikelijk loon mogelijk blijft in 2021.

In ons stappenplan: Verlaging gebruikelijk loon bieden we je een handvat om na te gaan of en hoe het gebruikelijk loon verlaagd kan worden.

Lees het stappenplan

2. Blijf op de hoogte van actuele belastingmaatregelen

Het kabinet komt regelmatig met updates en aanvullingen op het steun- en herstelpakket voor banen en economie. Deze hebben ook regelmatig betrekking op fiscale wet- en regelgeving. Door op de hoogte te blijven van deze veranderingen zorg je ervoor dat je optimaal gebruikmaakt van fiscaal gunstige wetgeving die als gevolg van de coronacrisis is ingesteld.

In het nieuwsoverzicht van ons coronadossier hebben we al het nieuws over belastingmaatregelen voor ondernemers op een rij gezet. Bekijk deze regelmatig en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Bekijk het fiscale nieuwsoverzicht

3. Pas de verruimde werkkostenregeling toe

Via de vrije ruimte van de werkkostenregeling kunnen werkgevers vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers geven zonder dat deze belast worden. Werkgevers kunnen zelf bepalen waaraan en óf zij de vrije ruimte willen besteden, voor zover dit gebruikelijk is. De vrije ruimte is sinds 1 januari 2020 1,7% van de fiscale loonsom tot en met € 400.000 plus 1,2% van het restant van die loonsom.

De vrije ruimte wordt als gevolg van het coronavirus voor de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom per werkgever tijdelijk verhoogd naar 3% voor het jaar 2020. Op 21 januari 2021 is bekend gemaakt dat deze verruiming ook zal gelden voor het jaar 2021. Neem voor meer informatie over hoe jij effectief gebruik kunt maken van de verruimde werkkostenregeling contact op met onze specialisten.

Contact met specialist

Neem contact op met onze specialist

Fiscalist Marcel Peusens kan je helpen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden op fiscaal gebied om de gevolgen van de coronacrisis voor jouw onderneming te verzachten. Het fiscale team van Bol Adviseurs kan je ondersteunen bij onder meer:

  • Uitstel van belasting aanvragen bij de Belastingdienst
  • Verlagen voorlopige aanslag(en) IB en VPB
  • Voorkomen van verzuimboetes
  • Verlagen gebruikelijk loon
  • Vormen fiscale coronareserve

Neem vrijblijvend contact op met Marcel per telefoon of mail:

Marcel: bel: 088 – 1211 455 of Direct contact met Marcel

Hulp nodig in deze Coronacrisis?

Ons Coronacrisis-team staat voor je klaar.

Je kunt contact opnemen met door het formulier hieronder in te vullen of via deze pagina van het Coronacrisis-team. Hier kun je dan per thema direct de betreffende specialist benaderen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.