Fiscale maatregelen

Op fiscaal gebied zijn er verschillende noodmaatregelen om de economische gevolgen van het coronavirus te verzachten. Zo is er de mogelijkheid om de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting (IB) en vennootschapsbelasting (VPB) te verlagen, indien er als gevolg van het coronavirus minder winst verwacht wordt. Ook kan verzocht worden om uitstel van betaling van belastingen, zonder daarvoor een verzuimboete te krijgen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere fiscale mogelijkheden, zoals een verlaging van het gebruikelijk loon of het vormen van een fiscale coronareserve.

Wij helpen je graag om inzicht te krijgen in de diverse mogelijkheden en kunnen je ondersteunen bij het doen van aanvragen bij de Belastingdienst.

Bekijk andere thema'sContact met specialist

Welke acties kun je zelf ondernemen?

1. Vraag uitstel van betaling belasting(en) aan

Om de gevolgen van het coronavirus voor ondernemers te verzachten, heeft het kabinet fiscale maatregelen genomen die de liquiditeitspositie van ondernemers ondersteunen. Zo wordt er bij betalingsproblemen als gevolg van de corona-uitbraak bijzonder uitstel van betaling verleend. Dit bijzonder uitstel van betaling geldt voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting. Daarnaast zijn de invorderingsrente en de belastingrente tijdelijk verlaagd naar 0,01% en worden verzuimboetes voor het niet tijdig betalen van belastingen, waarvoor bijzonder uitstel van betaling kan worden verleend, kwijtgescholden of niet opgelegd.

Meer informatie over de voorwaarden voor het aanvragen van uitstel van betaling en wat je zelf al kunt doen lees je in ons stappenplan: Hoe vraag ik uitstel van belasting aan?

Lees het stappenplan

2. Verlaag het gebruikelijk loon

Werknemers met een aanmerkelijk belang (AB-werknemers), moeten een zogenoemd gebruikelijk loon ontvangen. Dit gebruikelijk loon is niet gebaseerd op omzet of winst van de onderneming, maar op de werkzaamheden van de AB-werknemer. Toch kan het bij teruglopende omzet en/of oplopende verliezen wenselijk zijn het loon van de AB-werknemer te verlagen. De AB-werknemer en zijn werkgever moeten dan wel aantonen dat het verlaagde loon nog “gebruikelijk” is. Om discussies te vermijden heeft de staatssecretaris van financiën op 6 mei 2020 goedgekeurd dat het gebruikelijk loon in 2020 evenredig mag worden verlaagd als de omzet daalt door de Coronacrisis.

In ons stappenplan: Verlaging gebruikelijk loon in 2020 bieden we je een handvat om na te gaan of en hoe het gebruikelijk loon over het jaar 2020 verlaagd kan worden.

Lees het stappenplan

3. Vorm een fiscale coronareserve

Een andere mogelijkheid om de liquiditeit van je bedrijf te bevorderen is door het vormen van een fiscale coronareserve in de vennootschapsbelasting. Kort gezegd kan bij het bepalen van de winst over het boekjaar 2019 een reserve worden gevormd, waardoor het verwachte coronagerelateerd verlies in 2020 geheel of gedeeltelijk ten laste van de winst van 2019 kan worden gebracht.

Aan het vormen van een fiscale coronareserve zijn verschillende voorwaarden verbonden. Daarbij kan het gevolgen hebben voor andere regelingen in de vennootschapsbelasting. In dit nieuwsbericht lees je meer over de precieze voorwaarden. Heb je een specifieke vraag of hulp nodig? Neem dan contact op met onze specialisten!

Contact met specialistLees het nieuwsbericht

4. Pas de verruimde werkkostenregeling toe

Via de vrije ruimte van de werkkostenregeling kunnen werkgevers vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers geven zonder dat deze belast worden. Werkgevers kunnen zelf bepalen waaraan en óf zij de vrije ruimte willen besteden, voor zover dit gebruikelijk is. De vrije ruimte is sinds 1 januari 2020 1,7% van de fiscale loonsom tot en met € 400.000 plus 1,2% van het restant van die loonsom.

De vrije ruimte wordt als gevolg van het coronavirus voor de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom per werkgever eenmalig en tijdelijk verhoogd naar 3 procent voor het jaar 2020. Neem voor meer informatie over hoe jij effectief gebruik kunt maken van de verruimde werkkostenregeling contact op met onze specialisten.

Contact met specialist

Neem contact op met onze specialist

Fiscalist Marcel Peusens kan je helpen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden op fiscaal gebied om de gevolgen van de coronacrisis voor jouw onderneming te verzachten. Het fiscale team van Bol Adviseurs kan je ondersteunen bij onder meer:

  • Uitstel van belasting aanvragen bij de Belastingdienst
  • Verlagen voorlopige aanslag(en) IB en VPB
  • Voorkomen van verzuimboetes
  • Verlagen gebruikelijk loon
  • Vormen fiscale coronareserve

Neem vrijblijvend contact op met Marcel per telefoon of mail:

Marcel: bel: 088 – 1211 455 of Direct contact met Marcel

Hulp nodig in deze Coronacrisis?

Ons Coronacrisis-team staat voor je klaar.

Je kunt contact opnemen met door het formulier hieronder in te vullen of via deze pagina van het Coronacrisis-team. Hier kun je dan per thema direct de betreffende specialist benaderen.