Financiën & Liquiditeit

Voor veel ondernemers kende 2020 een vliegende start, deze verwachtingen zijn echter snel en abrupt omgeslagen door de onverwachte impact van corona en de hieruit voortvloeiende crisis. De actuele situatie zorgt soms voor slapeloze nachten, hoe kan ik mijn rekeningen in de aankomende weken betalingen, hoe lang kan ik mijn personeel in dienst houden, hoe kom ik aan nieuwe klanten?

Voor bedrijven in verschillende sectoren dreigen liquiditeitsproblemen. Een beroep op de financiële maatregelen van de overheid biedt voor de korte termijn een oplossing, maar van uitstel komt helaas geen afstel. Des te belangrijker in deze tijd om goed inzicht te hebben in je financiën en liquiditeit, zodat je liquiditeitstekorten zoveel mogelijk kunt voorkomen en het overzicht krijgt in je financiële situatie niet alleen nu, maar ook voor de aankomende maanden. Wij helpen je graag om het inzicht in je liquiditeit te vergroten.

Bekijk andere thema'sContact met specialist

Welke acties kun je zelf ondernemen?

1. Maak liquiditeit inzichtelijk en schets toekomstscenario's

Om de juiste en weloverwogen besluiten te nemen is het van belang inzicht te krijgen in de betalingsverplichtingen op korte, middellange en lange termijn. Een liquiditeitsprognose is hier van groot belang. Zo weet je wat er momenteel aan betalingen binnenkomt, wat er aan rekeningen betaald moet worden en waar de mogelijke tekorten ontstaan. Een overzichtelijke liquiditeitsprognose geeft niet alleen inzicht op financieel gebied, maar kan ondernemers tegelijkertijd ook rust bieden en mogelijke zorgen voor de toekomst wegnemen.

Hulp nodig bij het opstellen van een liquiditeitsprognose? Onze specialisten kunnen je helpen dit inzichtelijk maken. Met gebruik van ons geavanceerde analysemodel kunnen we aan de hand van de verwachte omzet en de vaste en variabele kosten een verwachting voor de aankomende maanden gaan maken. Als de verwachte omzet voor de aankomende maanden onzeker is, kunnen we werken met verschillende scenario’s, om per scenario inzichtelijk te maken wat dit doet met de liquiditeit van je bedrijf voor de korte, middellange en lange termijn. Neem via onderstaande button vrijblijvend contact op.

Direct hulp bij liquiditeitsprognose

2. Beïnvloed je liquiditeit

Als je constateert dat je een tekort hebt, dan is het de vraag of je de liquiditeit nog kunt beïnvloeden. Bijvoorbeeld door na te gaan hoe effectief en efficiënt je voorraadbeheer is ingericht, afspraken te maken met klanten over betalingen, de grootte van je machine- of wagenpark (tijdelijk) terug te brengen of in gesprek te gaan met je leveranciers over betalingsmogelijkheden. In zijn blog “10 manieren om de liquiditeit van je bedrijf op peil te houden tijdens de coronacrisis” heeft specialist Ralf Stubbe de diverse mogelijkheden voor je uiteengezet.

Is dit niet voldoende, dan kun je ook nog gebruik maken van de steunmaatregelen die de overheid biedt. Meer informatie over deze maatregelen vind je op onze speciale webpagina. Op gebied van tegemoetkoming en liquiditeit zijn dit onder andere:

Lees de blog van Ralf

3. Bepaal de rentabiliteit van je activiteiten

Als je je liquiditeit nog onvoldoende hebt kunnen beïnvloeden, dan kun – voordat je écht naar de bank gaat – eerst nog inventariseren hoe rendabel bepaalde activiteiten zijn in je bedrijf. Bekijk welke activiteiten ondanks de coronacrisis nog van waarde zijn voor je bedrijf en overweeg om -al dan niet tijdelijk- te stoppen met activiteiten die weinig geld in het laatje brengen.

Waar mogelijk biedt deze tijd ook bijzondere kansen en mogelijkheden voor jouw bedrijf. Veel bedrijven investeren in digitalisering en online verkopen en zoeken nog actiever het contact met hun klant om samen creatieve oplossingen te bedenken voor hun diensten en producten. Het kan belangrijk zijn om de koers van je bedrijf bij te stellen.

Onze Corporate Finance specialisten kunnen je ondersteunen bij hoe je de koers van je bedrijf opnieuw bepaald en hoe je, al dan niet samen met je medewerkers, kunt komen tot vernieuwing in de strategie van jouw bedrijf.

Neem vrijblijvend contact op met ons Corporate Finance-team

4. Vraag extra krediet aan

Verwacht je (tijdelijke) tekorten of heb je geld nodig om te investeren in je bedrijf, dan heb je nog de optie om naar je bank te gaan en  kredietverruiming aan te vragen. Er zijn verschillende ruimere of extra financieringen beschikbaar voor bedrijven, zoals de CoronaOverbruggingsLening (COL) voor start-ups, scale-ups en innovatieve mkb-bedrijven of de Borgstellingskredietregeling voor MKB bedrijven. Bij die laatste staat de overheid voor een deel garant voor de financiering. Je zult je financieringsverzoek echter goed moeten onderbouwen. Hoe je dit kan doen, lees je in ons stappenplan “Hoe vraag ik een (tijdelijke) kredietverruiming aan?”

Let op! Bij een kredietverruiming zal de bank altijd vragen naar een liquiditeitsprognose voor de aankomende maanden, om zeker te weten dat het tijdelijke tekort ook weer kan worden ingelost.

Lees het stappenplanHulp bij liquiditeitsprognose

Neem contact op met onze specialist

Ralf Stubbe kan je als Senior Consultant Corporate Finance ondersteunen om de liquiditeit van je onderneming op peil te houden. Samen met het team van Corporate Finance kan hij je helpen bij onder meer:

  • Het maken van een liquiditeitsprognose;
  • Het ondersteunen bij aanvragen van steunmaatregelen;
  • Het bepalen van de rentabiliteit van je activiteiten;
  • Het veranderen van strategie;
  • Het ondersteunen bij aanvragen van kredietverruiming bij de bank.

Neem vrijblijvend contact op met Ralf per telefoon of mail:

Ralf: bel: 088 – 1211 393 of Direct contact met Ralf

Hulp nodig in deze Coronacrisis?

Ons Coronacrisis-team staat voor je klaar.

Je kunt contact opnemen met door het formulier hieronder in te vullen of via deze pagina van het Coronacrisis-team. Hier kun je dan per thema direct de betreffende specialist benaderen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.