Lenen van de bank, noodzaak?

Gepubliceerd door Ralf Stubbe (Senior Consultant Corporate Finance) op 25 januari 2017

Je wilt investeren in je bedrijf en je hebt zelf het geld niet beschikbaar. Dan denk je misschien al snel aan de bank. Toch is het goed om eerst naar de feiten te kijken met de financiële planners van Bol adviseurs. In het begin kan het lijken dat ze je het leven moeilijker maken door de essentiële vragen die ze stellen. Bereid je bijvoorbeeld voor op vragen als:

  • Welke verplichtingen heb je de komende periode?
  • Welke inkomsten verwacht je?
  • Zou een ander facturatie- of debiteurenbeleid extra werkkapitaal verschaffen?
  • Is een lening dan nog wel noodzakelijk?

We zoeken samen naar de beste oplossing voor je onderneming.

Toch lenen van de bank

Als je dan toch de bank nodig hebt om je investering te realiseren, wil je wel goed voorbereid aankomen. Banken zijn steeds kritischer in het verlenen van krediet. Uit ervaring weten we welke banken je branche begrijpen, ook hoe je aanvraag de meeste kans van slagen heeft. Met een goed onderbouwd ondernemingsplan, een overzichtelijke boekhouding en een heldere liquiditeitsbegroting met verschillende scenario’s; ben je een serieuze gesprekspartner voor de bank.

Externe investeerders

Wil een bank bijvoorbeeld geen financiering verstrekken, of wil je zelf niet naar de bank met je verzoek, dan kun je een ‘private equity-partij’ benaderen. Deze private investeerders investeren in je bedrijf in ruil voor zeggenschap en kans op (hoog) rendement. Voor jou als ondernemer biedt een externe investeerder de volgende kansen: je eigen vermogen neemt toe ten opzichte van het totale vermogen, je hebt een nieuwe partner waar je mee kunt sparren en daarbij kan deze investering zorgen voor extra groei binnen je onderneming.

Vraag onze Bol adviseurs je te assisteren bij je keuze.

Stel je vraag aan Ralf Stubbe

Heb jij een vraag over dit onderwerp? Stuur een berichtje naar Ralf