De jaarrekening. Doe het lekker zelf!

Gepubliceerd door Paul (Directielid | Accountant) op 24 januari 2017

Af en toe wordt mij wel eens gevraagd waarom ik vind dat een ondernemer niet zelf zijn eigen jaarrekening op zou kunnen stellen. Soms wordt er provocerend aan toegevoegd: “In principe betaal ik mijn accountant voor werk dat ik zelf al gedaan heb. Ik doe mijn boekhouding online. Daardoor heb ik, eigenlijk met één druk op de knop, de balans en winst- en verliesrekening zó bij elkaar. De toelichting die erbij hoort kan ik er zelf ook nog wel bij verzinnen”.

Theorie versus praktijk

Eerlijk gezegd vind ik een ondernemer in een aantal gevallen best kan overwegen de eigen jaarrekening op te stellen. Wanneer de bedrijfsstructuur eenvoudig is, de boekhouding online wordt gedaan, goed op orde is en wanneer je als ondernemer affiniteit met financiële gegevens hebt, dan kan sec de jaarrekening best zelf gemaakt worden. In theorie tenminste.

In de praktijk zie ik echter vaak dat ondernemers geld én kansen laten liggen omdat de interpretatie van de cijfers niet helemaal juist is en ook actuele wetswijzigingen niet bekend zijn. Een professional in schakelen blijkt in de meeste gevallen het verstandigst.

Let op de regels

En het is belangrijk is natuurlijk dat de boekhouding en de jaarrekening voldoen aan de wet. Fiscale regels rondom omzetbelasting en vennootschapsbelasting zijn lastig en veranderen regelmatig. Zonder kennis van deze wetten is het moeilijk om een volledig correcte administratie te maken. Vergeet niet dat je je belastingvoordelen wel moet kennen wil je ze krijgen. Helaas informeert de belastingdienst niet uit zichzelf.

 

Stel je vraag aan Paul

Heb jij een vraag over dit onderwerp? Stuur een berichtje naar Paul.