Een bedrijf in het buitenland overnemen

Gepubliceerd door Toine (Directielid | Belastingadviseur | International Business Expert) op 24 januari 2017

Een bedrijf overnemen is een spannend en complex gebeuren. Dit geldt zeker voor de overname van een bedrijf in het buitenland. Eigenlijk kun je zo’n traject niet ingaan zonder professionele hulp.
Vóór de overname wil je alle ins en outs van het bedrijf kennen, dat is niet anders dan bij een overname in eigen land. Bij een overname in het buitenland komen daar nog moeilijke constructies bij en een onbekende wet- en regelgeving.

Verder krijg je te maken met het lokale management. Hoe kun je hun betrokkenheid vergroten en voorkomen dat de mensen in het bedrijf dat je voor ogen hebt niet functioneren?
Hoe zit het met het personeelsmanagement en de arbeidscontracten? Kun je eenvoudig afscheid nemen van medewerkers, of zijn daar kosten aan verbonden? En hoe zit het met de fiscale consequenties? Wezenlijke vragen die op je overnamepad komen. Belangrijk bij een buitenlandse overname zijn ook de vragen die je niet stelt, je komt er niet op, simpelweg omdat bepaalde zaken in Nederland niet van toepassing zijn. Ons advies is om naast je Nederlandse specialist ook een lokale adviseur bij de overname te betrekken. Dan weet je zeker dat er niets over het hoofd wordt gezien en sluit je onaangename verrassingen uit.

Stel je vraag aan Toine Geesink

Heb jij een vraag over dit onderwerp? Stuur een berichtje naar Toine