Downloads  |  Veelgestelde vragen
Contact

Heeft u een vraag? Klik op de button om deze te stellen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Stel uw vraag

Onze contactgegevens »

Administratie voeren

U start als ondernemer. En nu? Belangrijk is het aanvragen van fiscale nummers en inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast is een overzichtelijke en actuele administratie vanaf het begin van groot belang. Waarom? Omdat u wilt weten hoe uw onderneming er voor staat. Hanteert u de juiste prijs voor uw product? Of heeft u zicht op het betalingsgedrag van uw debiteuren? Dit zijn slechts twee aspecten die van belang zijn. Deze informatie geeft u grip op uw onderneming doordat u beslissingen kunt nemen op basis van actuele bedrijfsinformatie.

Het voeren van een administratie is een wettelijke verplichting. Vanuit de wet- en regelgeving zijn er daarom eisen gesteld aan uw administratie. Voorbeelden zijn het tijdig en correct verzorgen van de belastingaangiften en de eisen waaraan uw facturen moeten voldoen.

Waarom een actuele administratie?

Voldoet mijn administratie aan de wettelijke vereisten?

Hoe werkt de BTW voor mij als ondernemer?

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van elektronisch factureren?

Antwoord: De keuze voor elektronisch factureren is aan u als ondernemer. De Belastingdienst stelt hieraan geen aanvullende eisen. Er is sprake van dezelfde factuurvereisten als bij een 'papieren factuur'. De enige voorwaarde is dat uw afnemer akkoord gaat met de elektronische factuur. De voordelen van elektronisch factureren zijn:

  • snellere verwerking (geen handeling meer ten aanzien van printen en verzenden met de post);
  • kostenbesparing (geen kosten meer voor papier en inkt, portokosten en archivering van de facturen).
Wat is de wettelijke bewaartermijn van de administratie?

Antwoord: De wettelijke bewaarplicht is zeven jaar en geldt voor alle administratieve bescheiden. Zoals de debiteuren- en crediteurenadministratie, de in- en verkoopadministratie, alle in- en verkoopfacturen maar ook kas- bank en giroafschriften.

De bewaarplicht geldt niet alleen ten aanzien van de papieren administratieve bescheiden, ook bestanden op o.a. CD’s en/of dvd’s vallen onder de wettelijke termijn van de bewaarplicht.

Heeft u in het verleden onroerende zaken gekocht? Door de herzieningstermijn van de BTW aangaande onroerende zaken dient u deze administratie inclusief alle bescheiden 10 jaar te bewaren.