Downloads  |  Veelgestelde vragen
Contact

Heeft u een vraag? Klik op de button om deze te stellen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Stel uw vraag

Onze contactgegevens »

Huwelijk en echtscheiding

Als u ondernemer bent, zijn de gevolgen van een huwelijkssluiting of een echtscheiding vaak groter dan voor andere burgers. Het is daarom extra belangrijk om vóór de huwelijkssluiting na te denken over de gevolgen. Met name de keuze huwelijkse voorwaarden. Bent u al getrouwd en u vreest dat een scheiding onvermijdelijk is? Ook dan zijn er een aantal zaken waar u goed over na moet denken.

U wilt gaan trouwen

Huwelijkse voorwaarden; ook mogelijk na de huwelijkssluiting

U en uw partner gaan uit elkaar

De financiële en fiscale kant van een scheiding

Een echtscheidingsconvenant maken

Veelgestelde vragen

Kun je ook tijdens je huwelijk huwelijkse voorwaarden maken?

Antwoord: U kunt voorafgaand aan of tijdens uw huwelijk huwelijkse voorwaarden maken.

Tijdens het huwelijk kan het gaan om het omzetten van een huwelijk in een gemeenschap van goederen naar een huwelijk met uitsluiting van gemeenschap van goederen of om een wijziging van de bestaande huwelijkse voorwaarden.

Huwelijkse voorwaarden worden opgesteld door de notaris. Bol Adviseurs geeft u graag advies over de mogelijke inhoud van uw huwelijkse voorwaarden.

Welke risico’s loopt een ondernemer bij trouwen in gemeenschap van goederen?

Antwoord: Risico voor schuldeisers en deling van uw onderneming bij echtscheiding zijn de grootste risico’s bij een huwelijk in gemeenschap van goederen. Als uw onderneming slecht draait en schuldeisers u als ondernemer aanspreken, moeten hun vorderingen uit het gehele gemeenschappelijke vermogen worden voldaan. U kunt dus niet een deel van het vermogen afzonderen bij uw echtgenoot. Hiervoor kunnen huwelijkse voorwaarden een oplossing bieden.

Als het huwelijk eindigt door een echtscheiding, zal ook de waarde van de onderneming 50-50 moeten worden gedeeld met de echtgenoot. Dit terwijl de ondernemer de meeste uren in de onderneming heeft gestoken. In huwelijkse voorwaarden kan een andere regeling gemaakt worden.

Is het voor een startende ondernemer van belang huwelijkse voorwaarden op te stellen?

Antwoord: In de meeste gevallen is het verstandig om bij het starten van de onderneming huwelijkse voorwaarden op te stellen. U kunt in uw huwelijkse voorwaarden de risico’s van het ondernemerschap spreiden en een regeling maken over de onderneming en een echtscheiding. Wij raden aan om u hierin te laten adviseren door een adviseur die gespecialiseerd is in huwelijkse voorwaarden. Zij kunnen vanuit uw specifieke situatie een advies geven.

Is partneralimentatie verplicht na een echtscheiding?

Antwoord: Of u alimentatie verschuldigd bent hangt af van de behoefte van uw ex-echtgenoot en uw draagkracht. Bij het opstellen van een alimentatieberekening wordt met veel factoren rekening gehouden. Bol Adviseurs kan financiële input geven voor een alimentatieberekening en kan de alimentatieberekening controleren.