Downloads  |  Veelgestelde vragen
Contact

Heeft u een vraag? Klik op de button om deze te stellen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Stel uw vraag

Onze contactgegevens »

Privévermogen en faillissement

Ondernemers zijn vaak positief en denken daardoor niet zo snel aan wat er gebeurt als het niet goed gaat met hun bedrijf. Maar het is juist verstandig om, als u een onderneming start, ook het gitzwarte scenario van een faillissement mee te nemen in al uw overwegingen. Dat kan veel ellende voorkomen.

Bij ondernemingen waarbij de aansprakelijkheid in de persoonlijke sfeer ligt, zoals een eenmanszaak of VOF, is het voor ondernemers niet mogelijk om hun privévermogen buiten het faillissement te houden. Het is wel mogelijk om bepaalde claims af te dekken met verzekeringen. Heeft u een BV dan bent u aansprakelijk tot het vermogen dat u in de BV heeft ingebracht, tenzij bewezen kan worden dat u een slecht bestuurder bent. Om dat te voorkomen dient u in elk geval altijd de jaarrekeningen van uw onderneming op tijd te publiceren. Heeft u een holding boven uw BV, dan moet u ook letten op onderlinge vorderingen en schulden tussen uw holding en uw BV. Heeft uw holding bijvoorbeeld een schuld bij uw BV, dan zal de curator van uw failliete BV uw holding aanspreken om die schuld te voldoen.

Let op bij een bankfinanciering!

Veelgestelde vragen

Loopt het privévermogen van mijn partner ook gevaar bij een faillissement?

Antwoord: Onder omstandigheden wel. Als u een privéonderneming hebt (bijvoorbeeld eenmanszaak of VOF), bent u met uw gehele privévermogen aansprakelijk voor schulden van de onderneming. Bent u in gemeenschap van goederen gehuwd, dan kan ook het vermogen van uw partner worden aangesproken om de schulden van de onderneming te voldoen. Door middel van huwelijkse voorwaarden (met daarin de juiste bepalingen) kan dit voorkomen worden.