Downloads  |  Veelgestelde vragen
Contact

Heeft u een vraag? Klik op de button om deze te stellen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Stel uw vraag

Onze contactgegevens »

Loonbelasting en werkkostenregeling

Over het loon dat u aan uw medewerkers  overmaakt, betaalt u belasting. De zogenaamde loonbelasting. Hoeveel dit is, rekent een loonadministratiepakket voor u uit. Daarvoor moet u  alle relevante gegevens invoeren. Het brutosalaris, gewerkte uren, overuren, pensioen, onkosten, etc. Als u via een online pakket werkt, geeft het u en/of uw medewerkers bovendien 24 uur per dag inzage in hun loon.

Toch geeft automatisering geen garantie dat u het traject van bruto naar netto goed hebt uitgevoerd. Een loonadministrateur geeft dat wel. Hij of zij kent de specifieke regels, inclusief alle uitzonderingen, en kan zo de invoer controleren. 

Daarnaast zorgt een loonadministrateur dat over alle elementen de toepasselijke loonbelasting en/of premies berekend wordt, zodat dit goed aangeleverd kan worden bij de belastingdienst. Hun sancties liegen er namelijk niet om, als uw administratie niet tijdig en goed aangeleverd wordt.

Waar het uiteindelijk om gaat, is dat u zo min mogelijk geld aan de belastingen kwijt wilt zijn. Welke mogelijkheden staan er tot uw beschikking? 

Loonheffingskorting toepassen?

Hoe kunt u uw loonbelasting verlagen?

Er zijn premiekortingen voor verschillende doelgroepen, zoals

De werkkostenregeling

Brutoloon inruilen voor onbelaste vergoedingen

Veelgestelde vragen

Waarom is de werkkostenregeling (WKR) interessant?

Antwoord: De WKR is nieuw en wordt vanaf 2015 verplicht. Voor u als ondernemer ligt hier mogelijk extra speelruimte.

De WKR stelt dat u als ondernemer een onbelaste vrije ruimte hebt van 1,5% van de het fiscale loon. Deze ruimte mag u zelf invullen met onbelastbare vergoedingen (geld) of onbelastbare verstrekkingen (spullen). Dit hoeft u niet te onderbouwen of toe te lichten. U zou hier bijvoorbeeld met een werknemer die veel op de weg zit kunnen afspreken dat hij of zij 25 cent per kilometer mag declareren. De eerste 19 cent blijven onbelast, de overige 6 cent haalt u uit deze belastingvrije ruimte.

Veel bestaande onbelaste vergoedingen en verstrekkingen vallen in de WKR buiten de vrije ruimte (denk aan werkkleding, studiekosten of zakelijke maaltijdvergoedingen). Laat met u meedenken hoe u de complete vrije ruimte kunt gebruiken ten gunste van uzelf en van alle werknemers. Als u dit goed benut, heeft iedereen er baat bij.

Belangrijk is dat u weet dat overschrijding van de vrije ruimte fors belast wordt. De eindheffing over de overschrijding is 80%. Desalniettemin kan het in sommige situaties gunstiger zijn te kiezen voor overschrijding, dan dat u voor een hoger bruto loon kiest. Bespreek het eens met uw financieel adviseur en zet de mogelijkheden op een rijtje. De uitkomst zal u wellicht verbazen.

Lees meer over de werkkostenregeling »