Downloads  |  Veelgestelde vragen
Contact

Heeft u een vraag? Klik op de button om deze te stellen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Stel uw vraag

Onze contactgegevens »

Loonadministratie

U betaalt elke maand loon of salaris aan uw medewerkers. Om alle bedragen te kunnen verantwoorden, bent u wettelijk verplicht een loonadministratie bij te houden. De Belastingdienst controleert steekproefsgewijs of het traject van ‘bruto naar netto’ klopt. Of u wel alle inhoudingen op een juiste wijze heeft toegepast.

Maar uw loonadministratie heeft ook een andere toegevoegde waarde voor de onderneming. Een goed opgezette loonadministratie maakt direct inzichtelijk waar kosten zitten en van welke stimuleringsmaatregelen u gebruik maakt. Aan de hand daarvan ziet een financieel adviseur in één oogopslag of u alle kortingen waar u recht op heeft wel benut. En daarnaast kunt u, als u met bepaalde vragen rondom de bedrijfsvoering zit, wezenlijke managementinformatie uit de loonadministratie halen. Veel ondernemers zijn zich hiervan niet bewust.

De ‘van bruto naar netto’ check

Waardevolle managementinformatie

Zelf uw loonadministratie doen of uitbesteden?

Verschillende stimuleringsmaatregelen

Online Loonadministratie

Veelgestelde vragen

Moet elke periode een loonstrook worden verstrekt?

Antwoord: Nee, dit hoeft niet. Wettelijk is vastgelegd dat alleen een loonstrook moet worden verstrekt als er ten opzichte van de vorige wijzigingen zijn geweest. Wijzigingen kunnen behalve een salariswijziging ook veroorzaakt worden door overuren- gedeclareerde kilometers of onregelmatigheidstoeslagen.

Is een loonadministratie voeren verplicht?

Antwoord: Zodra er personeel in dienst is wordt de werkgever inhoudingsplichtig en moet een loonadministratie gevoerd worden. De werkgever krijgt de plicht loonbelasting in te houden op het loon van de werknemers en premies te betalen voor de werknemersverzekeringen. De Belastingdienst zal dat controleren middels de loonadministratie.