Downloads  |  Veelgestelde vragen
Contact

Heeft u een vraag? Klik op de button om deze te stellen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Stel uw vraag

Onze contactgegevens »

Ziekte en verzuim

Zieke medewerkers kosten u geld. Daarom is aandacht voor de oorzaak – mocht deze binnen het werk liggen – en snelle re-integratie aan te bevelen.

Een zieke medewerker kost u factor 2,25 van het salaris van de medewerker. U moet daarbij denken aan de volgende factoren:

  • Collega’s moeten meer werk verzetten, met alle gevolgen van dien;
  • U huurt een vervangende kracht in;
  • Een hogere werkdruk kan leiden tot meer fouten;
  • Tijdsverlies door inwerken, onervarenheid, inefficiëntie

Bij een ziekteverzuim van 1% op jaarbasis, mist u per jaar 2,6 werkdagen. Dit lijkt heel redelijk voor een werknemer. Heeft u echter 30 werknemers, dan hebben we het al over 78 werkdagen per jaar. Tegenwoordig wordt 4% ziekteverzuim al vaak geaccepteerd. Hierdoor is een medewerker 10 dagen afwezig. Bij 30 medewerkers is dat 300 werkdagen, waardoor u ruim 1 FTE betaald, zonder daar arbeid voor terug te krijgen. Tel daar nog eens de afwezigheid bij op van degenen die op vakantie zijn of met bijzonder verlof, en u merkt de impact op de werkvloer.

Bestrijden kortdurend verzuim

Wat regelen bij langdurige ziekte

Zwangerschapsverlof

Veelgestelde vragen

Worden vakantiedagen waar iemand bij langdurige ziekte recht op heeft gespaard?

Antwoord: Tijdens ziekte bouwt de medewerker de wettelijke vakantiedagen op. Deze vervallen per 1 juli van het volgende kalenderjaar. De medewerker kan tijdens de re-integratie ook vakantie opnemen. Hiervoor worden dan vakantiedagen afgeschreven. Slechts als de medewerker niet in staat is geweest op vakantie te gaan, bijvoorbeeld bij langdurige ziekenhuisopname, vervallen de dagen niet.

 

Worden vakantiedagen waar iemand bij langdurige ziekte recht op heeft gespaard?

Wordt het zwangerschapsverlof langer als de baby later komt?

Antwoord: Zwangerschapsverlof is tenminste 16 weken. Normaal gesproken wordt 6 weken voor de geplande datum gestopt met werken. Na de bevalling bestaat recht op tenminste 10 weken verlof. Komt de baby in dit geval later dan wordt de totale periode verlengd met de termijn die de baby over tijd is.

Stopt de medewerkster 4 weken voor de geplande datum en komt de baby later dan wordt de totale termijn van 16 weken niet verlengd. De medewerkster heeft na de bevalling immers nog 10 weken verlof gehad.