Downloads  |  Veelgestelde vragen
Contact

Heeft u een vraag? Klik op de button om deze te stellen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Stel uw vraag

Onze contactgegevens »

Omzetting van IB-onderneming naar BV

Wilt u vanwege goede winstverwachtingen of beperking van aansprakelijkheid uw IB-onderneming omzetten in een BV? Op het moment van omzetting dient u af te rekenen met de Belastingdienst. Nadeel is dat er bij de omzetting geen liquiditeiten vrijkomen waarmee u de verschuldigde inkomstenbelasting kunt betalen. Indien u aan bepaalde voorwaarden voldoet kunt u de afrekening in de inkomstenbelasting geheel of gedeeltelijk voorkomen.

Ruisende omzetting

Geruisloze omzetting

Keuze ruisend of geruisloos

Veelgestelde vragen

Waarom toch afrekenen bij een omzetting van een IB-onderneming naar een BV?

Antwoord: Het belangrijkste voordeel van omzetten met afrekening is, dat de B.V. de ingebrachte activa kan activeren voor de werkelijke waarde. Dit betekent dat de afschrijvingen ook over deze hogere waarden kunnen plaatsvinden. Dit heeft een drukkend effect op de toekomstige heffing van vennootschapsbelasting bij de BV.

 

Welke termijnen moeten in acht worden genomen?

Antwoord: Als u uw onderneming per 1 januari 2012 geruisloos in een B.V. wilt omzetten moet de getekende voorovereenkomst voor 1 oktober 2012 geregistreerd worden bij de belastingdienst. De B.V. moet dan voor 1 april 2013 zijn opgericht. Wilt u de onderneming ruisend per 1 januari 2012 omzetten dan moet u dit regelen voor 1 april 2012.