Downloads  |  Veelgestelde vragen
Contact

Heeft u een vraag? Klik op de button om deze te stellen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Stel uw vraag

Onze contactgegevens »

Ivo tekent Bol Logo

Kopen of leasen?

De vraag of u moet kopen of leasen is afhankelijk van de financiële en organisatorische situatie binnen uw bedrijf. Financieel, omdat leasen u meer ruimte aan liquide middelen kan geven (u leent of huurt) en het gevolgen kan hebben voor de solvabiliteit. Organisatorisch, omdat leasen u zorgen over verzekering en onderhoud kan wegnemen.

Er zijn twee belangrijke soorten leasing: financial lease en operational lease. Financial lease is in feite het financieren van een aankoop. Het gekochte komt op de balans van uw onderneming terecht. U hebt daarvoor vreemd vermogen aangetrokken en daardoor zal de verhouding vreemd/eigen vermogen (=solvabiliteit) veranderen. De solvabiliteit wordt minder. U betaalt rente en aflossing en na de leasetermijn is het object uw eigendom.

Operational lease daarentegen kunt u het beste vergelijken met huur: u verkrijgt het gebruik over het object, maar het eigendom blijft bij het leasebedrijf. Er verandert niets aan uw vreemd vermogen. U betaalt maandelijks voor het gebruik. Operational lease ziet men vaak bij zakelijke auto’s, temeer omdat de leasemaatschappij de zorgen voor het onderhouden van uw wagenpark overneemt.

Welke voordelen en nadelen heeft leasen?