Downloads  |  Veelgestelde vragen
Contact

Heeft u een vraag? Klik op de button om deze te stellen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Stel uw vraag

Onze contactgegevens »

Investeerders binden aan uw bedrijf

U bent op zoek naar investeerders. Een zorgvuldige selectie is belangrijk. Maar hoe maakt u een goede selectie? Waar moet u op letten? Passie voor uw onderneming moet investeerders aantrekken. Selecteer investeerders die deze passie met u delen. Raakvlakken met uw investeerders vergroot de kans op succes. Uiteraard is dit pas het begin. Een overtuigend verhaal, zekerheden en een duidelijk verwachtingspatroon spelen een grote rol.

Zorg voor een overtuigend verhaal

Zekerheden geven

Duidelijkheid geven

Veelgestelde vragen

Welke financiƫle zekerheid kan ik verschaffen?

Antwoord: De mogelijkheid om een investeerder te laten participeren in de onderneming biedt hem zekerheid. Ook een pandrecht op uw bedrijfsinventaris, voorraden en/of bedrijfsmiddelen of op uw aandelen geven zekerheid. Een andere vorm van zekerheid is het vestigen van een hypotheekrecht op uw bedrijfspand of privé-woning en ook een persoonlijke borgstelling kan als zekerheid dienen.

Kan worden voorkomen dat investeerder ook zeggenschap verkrijgt?

Antwoord: Een aandeel heeft twee rechten, enerzijds het dividendrecht en anderzijds stemrecht in de algemene vergadering van aandeelhouders. Is de participatie van beperkte omvang dan geldt dat ook voor de omvang van het stemrecht. Het kan echter wenselijk zijn deze zeggenschap in zijn geheel te voorkomen. Een alternatief is dan dat er een stichting wordt opgericht. Deze stichting gaat de aandelen in de vennootschap houden en het bestuur wordt gevormd door u. Daarmee heeft het bestuur de zeggenschap in de vennootschap. Als tegenprestatie voor het houden van de aandelen gaat de stichting certificaten uitreiken aan u en uw participant. Het certificaat geeft geen stemrecht, maar wel recht op dividend. Met de invoering van de zogenaamde Flex-BV is het overigens mogelijk om stemrechtloze aandelen uit te geven. Overigens kan het participeren van de investeerder in uw onderneming ook fiscale gevolgen voor hem hebben. Het is dan ook van belang vooraf juridisch en fiscaal advies hierover in te winnen.

Misschien ook interessant