Downloads  |  Veelgestelde vragen
Contact

Heeft u een vraag? Klik op de button om deze te stellen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Stel uw vraag

Onze contactgegevens »

Fiscaal voordelig investeren

Als u als ondernemer wilt investeren is het heel goed om te kijken naar mogelijkheden die de fiscus biedt voor investeringsaftrek. De reguliere ‘kleinschaligheids investeringsaftrek’ geldt wanneer u voor meer dan 2.300 euro maar minder dan 306.931 euro investeert in bedrijfsmiddelen (regeling 2012). Het levert u een extra aftrekpost op de winst op die afhankelijk is van de omvang van de investeringen in het jaar. Niet alle bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor deze investeringsaftrek. Houdt u er bovendien rekening mee dat bij desinvestering binnen een bepaalde termijn, de fiscus de genoten aftrek gedeeltelijk kan terugdraaien.

Daarnaast kunnen ook andere bijzondere vormen van investeringsaftrek voor u gelden. U kunt daarbij denken aan regelingen voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en energiebesparende bedrijfsmiddelen. Hiervoor gelden in sommige situaties ook regelingen voor het versneld afschrijven van deze bedrijfsmiddelen. Bovendien komt de fiscus van tijd tot tijd met tijdelijke extra stimuleringsmaatregelen.

In 2012 is bovendien de Research & Development Aftrek (RDA) geïntroduceerd. Dit is een extra aftrekpost (2012: 40%) op de winst van ondernemers die kosten en uitgaven maken die direct toerekenbaar zijn, zogeheten speur- en ontwikkelingswerk. Investering in een bedrijfsmiddel dat wordt gebruikt voor speur- en ontwikkelingswerk kan dus een aanzienlijke aftrekpost opleveren.

Welke regelingen er ook zijn, bij elke investering doet u er dus goed vooraf na te gaan wat de mogelijkheden zijn om dat zo fiscaal gunstig mogelijk te doen. Daarbij zijn ook andere factoren van belang, zoals de omvang van uw winst en de termijnen waarin u de investering af gaat schrijven. Vanzelfsprekend kunnen onze specialisten u hierin uitstekend adviseren.