Downloads  |  Veelgestelde vragen
Contact

Heeft u een vraag? Klik op de button om deze te stellen en we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Stel uw vraag

Onze contactgegevens »

Belastingcontrole en uw bedrijf

Steekproefsgewijs voert de Belastingdienst belastingcontrole uit bij bedrijven. Statistisch gezien kunt u eens in de paar jaar een controle verwachten. Ondernemers ervaren de belastingcontrole vaak als een spannende gebeurtenis. De uitkomst van de controle kan immers flinke (financiële) gevolgen hebben. Enige kennis vooraf over de gang van zaken bij een belastingcontrole schept rust.

Krijgt u een aankondiging van een belastingcontrole of boekenonderzoek? Neem vooral contact op met de fiscalisten van Bol Adviseurs. Wij kijken graag met u mee op het moment dat u wordt geconfronteerd met een belastingcontrole en kunnen u ondersteunen in het proces zodat u zo goed mogelijk door het proces heen komt. Daarnaast kunt u ook zelf zorgen dat u zich goed voorbereid op het ‘boekenonderzoek’ van de Belastingdienst. De onderstaande Do’s en Don’ts kunnen u hierbij helpen.

Informatie uit uw administratie en die van uw zakelijke relaties

Do’s bij belastingcontrole

Dont’s bij belastingcontrole

Veelgestelde vragen

Wanneer voert de Belastingdienst een belastingcontrole of derdenonderzoek uit?

Antwoord: De Belastingdienst voert een belastingcontrole of een derdeonderzoek alleen uit om vast te stellen of de gegevens uit een aangifte(n) juist en volledig zijn. Hiervoor is inzage in uw administratie voor de Belastingdienst noodzakelijk.

 

 

Wat is een auditfile?

Antwoord: Een auditfile is een bestand waarin gegevens van de administratie staan opgeslagen. Tijdens of voorafgaand aan een belastingcontrole kan de Belastingdienst u verzoeken om een auditfile. De auditfile maakt het mogelijk dat de controleambtenaar uw administratie ook buiten uw onderneming kan raadplegen, hetgeen veelal tijdwinst oplevert bij de belastingcontrole.

Ben ik verplicht een auditfile aan de Belastingdienst te verstrekken?

Antwoord: Nee, u bent niet verplicht de auditfile te verstrekken aan de controleambtenaar. Indien gewenst kunt u ook de controleambtenaar bij u op kantoor uitnodigen en hem een computer ter beschikking stellen waarop hij de auditfile kan raadplegen.