Downloads  |  Veelgestelde vragen

Auberge de Papenberg denkt Bol!

Bedrijf: Hotel-Restaurant Auberge de Papenberg
Contactpersoon: Hans Stolk
Branche: Horeca
Omvang: 17 medewerkers
Regio: Noord Limburg
Type opdracht: Overdracht binnen de familie

Projectsamenvatting: Hotel-Restaurant Auberge de Papenberg is al veertig jaar eigendom van de familie Stolk. Al in 1992 was Bol Adviseurs nauw betrokken bij de overdracht van ouders op zoons. Ook na het overlijden van beide ouders in 2012, hebben de adviseurs van Bol voor een gunstige erfconstructie gezorgd. Naast de gangbare bedrijfsondersteuning regelt Bol de privézaken van de drie broers, ook toen één van hen een echtscheiding doormaakte.

Hans Stolk over de vervlechting van zakelijk en privé binnen Hotel-Restaurant Auberge de Papenberg:

Van kleins af aan werken we allen samen in ons bedrijf: onze ouders, mijn broers Jan-Willem en Jeroen, ikzelf, onze partners en sommige van onze kinderen. We zien het zo’n beetjes als ons levenswerk en daarom vinden we continuïteit heel belangrijk. Ook omdat we alle drie met onze gezinnen op het terrein wonen. Als ons privé iets overkomt, moet het niet zijn weerslag hebben op de zaak, en andersom. Bol Adviseurs geeft ons daarin heldere adviezen en helpt ons met de praktische uitvoering.

Gunstige herstructurering

In de jaren ’90 heeft Nard Konings van Bol een belangrijke herstructurering bij ons doorgevoerd. Op dat moment wilden mijn ouders nog niet het bedrijf verkopen, terwijl wij al wel de bedrijfsvoering in handen kregen. Door generatie- en meningsverschillen liepen de spanningen regelmatig hoog op. Nard kwam toen met een praktische oplossing: de oprichting van een Stichting Administratiekantoor.

Er werden drie bestuurders aangesteld: één van ons drie (bij toerbeurt), vader en Nard. Elke investering moest door het stichtingsbestuur goedgekeurd worden en met drie kom je altijd tot een democratische keuze. Voor ons een geniale oplossing; eindelijk hadden we geen geruzie meer met onze ouders of nog erger, patstellingen over de bedrijfskoers. Stilstand is immers achteruitgang.

Complete plaatje

Een ander treurig, maar belangrijk familiemoment waarop Bol ons ondersteunde was in 2012. In een week tijd overleden onze ouders vlak na elkaar. Natuurlijk moet je dan zakelijk meteen veel regelen. In zo’n fase is het heel prettig dat iemand betrokken met je meedenkt en je de juiste adviezen geeft op basis van de wettelijke mogelijkheden. Voor de erfenis wezen de adviseurs van Bol ons op een regeling die ons ruim 60% nalatenschapsbelasting bespaarde. Uiteraard waren we daar zeer blij mee.

Ook bij de afhandeling van de scheiding en de alimentatie van mijn oudere broer konden we op ze rekenen. Privé staat bij ons immers niet los van de zaak. Het is wel belangrijk dat iemand ons op zo’n moment het complete plaatje kan schetsen, tot in detail. Wat is wettelijk mogelijk, wat is zakelijk gunstig en wat is privé wenselijk voor iedereen? Alleen dan kun je de goede beslissing nemen. Op die momenten zijn de adviezen van Bol, die zorgvuldig naar het hele speelveld kijkt, van grote betekenis. Wij ervaren al jarenlang dat we daarop kunnen vertrouwen.

Hans Stolk Mede-eigenaar van Hotel-Restaurant Auberge de Papenberg Bezoek de website van Auberge de Papenberg »

Meer weten?

We kunnen ons voorstellen dat u geïnteresseerd bent in meer details rondom de werkzaamheden zoals we die ook voor Hotel-Restaurant Auberge de Papenberg hebben verricht. Misschien wilt u de contactgegevens opvragen van deze referentie? Of wilt u weten hoe Bol u kan ondersteunen bij uw eigen overname binnen de familie of bij andere zaken op de grens tussen zakelijk en privé? Neem dan contact op met Marcel Peusens (Belastingadviseur) bij Bol Adviseurs. U kunt hem bereiken op telefoonnummer (0485) 56 12 00 en per e-mail via m.peusens@boladviseurs.nl.

Naar het overzicht van alle referenties »